Řecko čeká plážová revoluce. Turisty změny nepotěší, lehátka mají kontrolovat i drony

Řecko a jeho ostrovy každoročně vévodí žebříčku nejpopulárnějších letních destinací. Letos ale přichází změna ve formě nových pravidel pro místní pláže, které mohou ohrozit pohodlí turistů, informuje britský deník Birmingham Mail. V reakci na „ručníkových iniciativ“, které vznikly v minulých letech v této oblíbené středomořské destinaci, bude totiž omezen počet lehátek. V plánu jsou i kontroly pomocí dronů.

„Nové zákony jsou navrženy tak, aby zlepšily veřejný přístup na proslulé řecké pobřeží a organizaci pláží. Jedna ze změn, která má přijít letos na jaře, bude znamenat, že 70 % plochy pláží musí zůstat bez lehátek, aby se zabránilo přelidnění a opalování se stalo pohodlnějším. V chráněných oblastech je to dokonce 85 %,“ poznamenal deník Birmingham Mail s tím, že jejich maximální počet bude také omezený.

ČTĚTE TAKÉ: Dovolená v Chorvatsku se letos prodraží. Češi si připlatí i v jiných oblíbených destinacích

Mezi lehátky a pobřežím vznikne minimálně čtyřmetrová zóna, aby se lidem usnadnil přístup do vody. Kromě toho budou v oblastech citlivých na životní prostředí vyhrazeny „nedotknutelné pláže“, kde budou místa k ležení zcela zakázána.

Pláže se podle nových pravidel mají otevřít veřejnosti alespoň z poloviny – místním obyvatelům i turistům, což v posledních letech bylo v Řecku předmětem takzvaného „ručníkového hnutí“. Obyvatelé Řecka se totiž cítili vytlačováni z veřejného prostoru. „Jelikož podniky, jako jsou bary, restaurace i hotely, si mohly pronajmout pláže pro své hosty. Častokrát tak nejen zabíraly mnohem více místa, než bylo povoleno, ale také ceny lehátek vystřelily k absurdním sumám,“ informoval před rokem deník Independent.

„Domáháme se svého práva na veřejný prostor, svého práva užívat si naše pláže, na které zasahují chamtiví, společensky nezodpovědní podnikatelé, kteří okupují tento prostor jako celek nebo překračují své limity až o stonásobek plochy, kterou si legálně mohou pronajmout,“ upřesnila skupina Save Paros Beaches pro britský deník Metro.

Koncesionářské smlouvy budou nově udělovány prostřednictvím online aukcí, aby se zabránilo jakýmkoli pochybným dohodám a turistům bylo jasnější, kdo vlastní licenci. To by mělo učinit pláže méně přeplněnými a příjemnějšími pro strávení celého dne.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pozor na falešnou cestovní kancelář, varuje ministerstvo. Z dovolené se může stát noční můra

Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis nedávno představil nová pravidla na sociální síti TikTok a varoval před přísnějšími tresty za porušení pravidel. V blízkosti pláží budou instalovány elektronické systémy hlášení, aby lidé mohli nahlásit jakékoli porušení ze strany plážových podniků. A prováděny budou i kontroly pomocí dronů.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Místo vysněné dovolené oči pro pláč. Pozor na podvodníky, chtějí zálohu na účet, varují experti

Tagy:
nový zákon lehátka dovolená Řecko pláž cestování turismus řecké ostrovy ručníkové hnutí Kyriakos Mitsotakis