Pozor na falešnou cestovní kancelář, varuje ministerstvo. Z dovolené se může stát noční můra

Problémy na letišti

Podvody u nákupů zájezdů

Ministerstvo pro místní rozvoj varovalo před další podvodnou cestovní kanceláří. Falešná společnost inzeruje nabídky zájezdů na stránkách kamideme.sk. Na první pohled může působit důvěryhodně – nabízí i sjednanou pojistku. Skutečnost je ovšem jiná. Resort proto varoval, aby byli zájemci o dovolenou obezřetní. Místo vysněné destinace by mohli léto strávit řešením soudních tahanic. Vyjádření cestovní kanceláře redakce CNN Prima NEWS zjišťuje.

Jelikož jsou internetové stránky falešné cestovky ve slovenském jazyce, zdá se, že cílovou skupinou tohoto podvodu jsou převážně Slováci. Přesto resort varoval před nákupy zájezdů i Čechy. „Důrazně doporučujeme vyvarovat se jakýchkoli nákupů zájezdů prostřednictvím zmíněného webu,“ uvedl v tiskové zprávě. Zároveň doporučil, aby před výběrem dovolené lidé vždy pečlivě ověřovali důvěryhodnost prodejce, a to nejlépe na veřejně přístupném seznamu cestovních kanceláří.

ČTĚTE TAKÉ: Místo krásy se ženy dočkaly bolesti, otoků a krvácení. Pražská klinika pochybení odmítá

Cestovní kancelář MNG s.r.o. nemá, a ani v minulosti neměla, žádné oprávnění k provozování činnosti. Pojistka, kterou zveřejnila na webu kamideme.sk, je falešná. „Smlouva, jejíž číslo je na pojistce, je uzavřená s jinou cestovní kanceláří, která s falešnou CK nijak nespolupracuje,“ uvedlo ministerstvo v prohlášení s tím, že veškeré informace předá příslušným orgánům k prošetření.

Podvedených cestovalů jsou v Česku každý rok desítky. „Když přijdu do cestovní kanceláře nebo na internet, je důležité se ptát. Čím víc otázek máte, tím snáze poznáte, jestli cestovní kancelář zná odpovědi a je opravdu odborníkem,“ poradil pro CNN Prima NEWS místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež loni v červnu, kdy se s podvody začaly množit.

Už tehdy asociace varovala před podvodnými praktikami nelegálních cestovek. Ty většinou vyberou peníze přes internet a slíbený zájezd nakonec vůbec nerealizují. „Příkladem je paní z Jamajky, která obrala české klienty o zhruba 80 milionů korun,“ zmínil Papež.

Tagy:
podvod cestovní kancelář Česko zájezd Asociace cestovních kanceláří České republiky