Slunce, seno, jahody po 40 letech: Tisíce lidí oslavily v Hošticích narozeniny slavného filmu

Film Slunce, seno, jahody slaví 40 let.

Film Slunce, seno, jahody slaví 40 let

Legendární vesnice Hoštice slaví. V sobotu uplynulo 40 let od premiéry komedie Zdeňka Trošky Slunce, seno, jahody. Kvůli výročí slavného snímku zavítaly do Hoštic tisíce lidí.

První klapka známé trilogie padla na návsi jihočeských Hoštic. Hlavními hvězdami byly místní babky, které se ochotně zapojily do natáčení, k němuž je přemluvil tamní rodák Zdeněk Troška. Nikdo z tvůrců přitom netušil, jaký fenomén stvoří. „Už je to normálně film pro pamětníky. To mají promítat v televizi odpoledne v podvečer a podívejte se, 40 let a je tu narváno,“ řekl pro CNN Prima NEWS režisér Troška.

ČTĚTE TAKÉ: Hudbou se vzepřel komunistickému režimu. Zemřel jeden z nejvlivnějších slovenských skladatelů

Čtyřicáté narozeniny filmu přijely do Hoštic oslavit tisíce lidí. Každý z nich ho viděl mnohokrát a filmové hlášky mají v hlavě. „Pinďa to už nežere,“ citovala známou hlášku jedna z návštěvnic vesnice. „Kdyby se tady o vás člověk nepostaral, tak tady chcípnete hlady a žízní,“ doplnila další.

Domy Škopkových i Konopníkových stojí stále na svém místě, i když s novou fasádou. Jelen na jedné z budov je dosud jako živý. Nechybí ani kanceláře družstva alias místní zámeček.

Návštěvníkům neunikla ani železniční zastávka, na níž vlak nezastavuje, protože má permanentní zpoždění. „Vůbec mi to nevadí, naopak přibrzdí a naskočíme,“ poznamenal jeden z účastníků oslav.

Herečku hlavní role Helenu Růžičkovou v Hošticích připomíná její socha v nadživotní velikosti. První díl se dočkal dvou pokračování. To čtvrté se v 90. letech už neuskutečnilo. Většina herců už dnes odpočívá na hoštickém hřbitově.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vary jsou chrám filmu. Bartoška mi splnil sen, říká v exkluzivním rozhovoru hvězdný Brühl

Tagy: