Fanoušci Star Wars truchlí. Zemřel Mark Dodson, proslavil se i filmem o příšerkách Gremlini

Ve věku 64 let zemřel americký dabér Mark Dodson. Jeho hlas znají hlavně fanoušci ságy Star Wars, Dodson namluvil také bezpočet videoher a ze stříbrného plátna promlouval i jako malé příšerky z kultovního snímku Gremlini. O jeho skonu informovala zahraniční média.

Dodson zemřel podle slov jeho dcery v jednom z hotelů v Indianě, kam přicestoval na festival Horror Con, píše web TMZ. Během spánku pak utrpěl infarkt, který nepřežil.

ČTĚTE TAKÉ: Zemřel herec Václav Dušek. Ztvárnil více než padesátku postav, proslavil se i rolí pana Sokola

„Mark nebyl jen talentovaným dabérem, ale také váženým členem komunity fanoušků hororu. Naše myšlenky a modlitby jsou s jeho rodinou, přáteli i fanoušky. Doufáme, že si každý najdete chvilku a připomenete si nějakou tu radostnou vzpomínku, kterou Mark přinesl ať už vám, tak světu. Jeho odkaz bude díky jeho práci žít dál,“ uvedli na Facebooku pořadatelé Horror Conu.

Mark Dodson byl především dabér. Ve snímku Star Wars: Návrat Jediho namluvil Salaciouse Crumba, malého špinavého tvora, který tvořil nerozlučnou dvojici s Jabbou Huttem. Role pro něj znamenala velký úspěch a otevřela mu cestu k dalším dabingovým rolím – promluvil například i jako Mogwai ve filmu Gremlini.

Kromě filmů namluvil i řadu videoher, připomíná web Deadline. Dodson působil i v rádiu a v mnoha reklamách.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Syn zesnulé herečky Libuše Šafránkové podal žalobu na německý zámek Moritzburg

Tagy: