Čtení prodlužuje život, potvrzuje deset z deseti čtenářů

Knihy odjakživa dělí lidstvo na dva tábory. Jeden je miluje a čte, kdykoli může. Druhý obvykle říká, že na čtení nemá čas. To je ale škoda. Čtení je skvělou příležitostí k odpočinku i vzdělání a kromě toho má pozitivní vliv na fantazii člověka a především na jeho zdraví. Čtení je zkrátka samé pozitivum.

Sednout si na chvíli v klidu s knihou a ponořit se do úplně jiného světa, ve kterém se stáváme součástí více i méně reálných příběhů, které si dokážeme pamatovat i celý život a vracet se k nim.

Prima nákupy

Váš průvodce nákupy po celý rok! Nepropásněte žádnou výhodnou nabídku. Máme pro vás exkluzivní slevy, které vám vykouzlí úsměv na tváři. Běžte na Prima Nákupy a přesvědčte se sami.

A kdo čte, dobře dělá. Čtení má totiž velmi pozitivní vliv na náš mozek. Posiluje představivost, osvěžuje paměť. A podle webu Celostní medicína může pomoci dokonce po psychické stránce.  „Zajímavé je pojetí francouzského sémiotika Rolanda Barthese, který již v roce 1970 dělil literaturu na tu, která dává čtenáři roli a vyzývá ho, aby do procesu čtení sám něčím přispěl, a na tu, která redukuje čtení na bezmocný konzumní symbol. V prvním případě se osobnost rozvíjí, ve druhém upadá a stagnuje. Čtení může také přispět k našemu sebepoznání a tvorbě vlastní identity.“

Podle mnohých odborníků čtení prokazatelně způsobuje radost. Tuto teorii potvrzuje deset z deseti čtenářů. Ti si navíc s každým otevřením libovolné knihy mohou připomenout celou škálu emocí, což se týká i těch největších tvrďáků.

Dále čtení snižuje napětí, pomáhá odbourávat stres, zpomalovat nástup mnohých neurodegenerativních chorob a dokonce prý prodlužuje život. Také pomáhá rozvíjet empatii.

Čtete?

Především vášniví čtenáři v současnosti ocení možnost elektronických čteček, které poskytují nepřeberné množství příběhů, aniž by se museli prohýbat pod tíhou vykoupené knihovny.

Ti, kteří preferují klasické papírové čtení, mohou využít služeb společností skupujících použité čtivo. Uvolní si tak místo v knihovně na nové kousky. Jedním z míst, které pomáhají knihám nežloutnout pod prachem je Reknihy.cz, kde právě teď můžete uplatnit 20 % slevový kupón.

PRIMA NÁKUPY: 15% sleva při nákupu nad 200 Kč

Tagy:
kniha čtení Roland Barthes