Děsivé záběry z USA: Ničivé tornádo zdevastovalo město a zabíjelo, zraněných jsou desítky

  • Téma: USA
  • ČTK
  • CNN Prima NEWS
  • Aktualizováno 2. dubna 2023 05:25

Tornádo, které v pátek zasáhlo Arkansas na jihu USA, si vyžádalo nejméně 22 obětí na životě a desítkám dalších lidí přivodilo zranění, informuje stanice CNN. Tornáda vznikla i na dalších místech USA – podle Federálního Střediska pro předpovědi bouří (SPC) hlásí šest států dohromady přes 40 incidentů způsobených tímto živlem. Nejméně osm lidí zahynulo v Tennessee, většina z nich v okrese u hranic s Mississippi, pět v Arkansasu, čtyři v Illinois a tři v Indianě. Jednu oběť registrují úřady států Mississippi a Alabama.

Server ABC News napsal, že škody způsobené tornády, která značnou část USA zasáhla v pátek a v sobotu, hlásí celkem 60 míst v osmi amerických státech.

Americká média také hojně informovala o zřícení střechy divadla při metalovém koncertu ve městě Belvidere na severu Illinois. V troskách zemřel jeden muž a dalších 40 lidí utrpělo zranění, pět z nich vážná. Na koncertu bylo podle agentury Reuters celkem na 260 lidí.

Meteorologové očekávají, že se bouře budou přesunovat směrem do východní třetiny USA, kam mohou přinést větry až o rychlosti 100 kilometrů v hodině.

Ze záběrů z místa na sociálních sítích je patrné, že bouře ve městě Little Rock s asi 200 000 obyvateli zničila několik domů, vyvracela stromy a převracela i nákladní auta.

ČTĚTE TAKÉ: Zázrak uprostřed zkázy. Tornádo srovnalo se zemí restauraci, zaměstnanci přežili v lednici

Ničivé tornádo zasáhlo před týdnem stát Mississippi, kde následkem bouře zemřelo 21 lidí. Páteční podmínky jsou podle meteorologů podobné těm z minulého týdne. Místa zasažená tornádem v pátek navštívil americký prezident Joe Biden s manželkou Jill.

Tagy: