Digitalizace stavebního řízení? Katastrofa, občané neznají pravdu, kritizoval Mašek

Jiří Mašek v Partii

360° (183)

Takřka za katastrofu označil spuštění digitálního systému na stavebních úřadech místopředseda sněmovního výboru pro bezpečnost Jiří Mašek (ANO). Vláda podle něj neříká lidem pravdu a navíc se ve změnách neorientují ani sami koaliční politici. Podle místopředsedy poslaneckého klubu STAN Ondřeje Lochmana jde však jen o prvotní porodní bolesti a systém naběhne.

V pondělí začal platit nový stavební zákon, od něhož se očekává zrychlení a zjednodušení stavebního řízení. Digitalizaci stavebního řízení ovšem provázely různé komplikace. Třeba v Brně, kde otevřeli nový centrální stavební úřad, přihlášení do systému dopoledne vůbec nefungovalo. Úředníkům navíc nedorazila ani slíbená technika z ministerstva pro místní rozvoj.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Piráti proti vládě. Bartoš a spol. odmítají stejně jako Babiš úpravu televizních poplatků

Podle místopředsedy poslaneckého klubu STAN Ondřeje Lochmana jde jen o prvotní porodní bolesti. „Za poslední měsíce jsme si na klub Starostů a nezávislých pozvali pana ministra Bartoše a on nás ujišťoval o tom, jak ta věc je připravená. Nechali jsme si to vysvětlit, tak nám nezbývá než věřit tomu, že ten aparát je připravený. Bude to mít porodní bolesti, ale postupně to naběhne. Budeme žádat kolegy na ministerstvu místního rozvoje, aby nám řekli, jestli je vše v pořádku a jestli vše běží,“ uvedl Lochman v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Místopředseda sněmovního výboru pro bezpečnost Jiří Mašek (ANO) ale současnou situaci označil skoro za katastrofu s tím, že změnám nerozumějí ani koaliční politici. „Nejenom že neříkají pravdu občanům, ale neříkají si pravdu ani v koalici a musí se vzájemně zvát na vysvětlení. Což je trošku hrůza. My jsme v minulé vládě předložili zákon, který byl označen jako zákon roku. A to, co s ním udělala současná koalice, včetně té proklamované digitalizace, je prostě zoufalství,“ sdělil Mašek.

Spuštění systému kritizoval i člen sněmovního výboru pro bezpečnost Radek Koten (SPD). „Celou dobu jsme říkali, že ten systém není připraven, nejsou proškoleni pracovníci v odpovídajícím počtu, výpočetní technika přišla pozdě,“ řekl Koten.

MOŽNÁ JSTE PŘEHLÉDLI: Babišova neznalost je nebezpečná, má jasno Fiala. Zmínil jedinou cestu k míru na Ukrajině