Piráti proti vládě. Bartoš a spol. odmítají stejně jako Babiš úpravu televizních poplatků

Piráti ve Fialově vládě protikorupční linii opustili a zaměřili se na kulturní války, které nikoho nezajímají, tvrdí bývalý člen Pirátů Ondřej Dostál

Spor o koncesionářské poplatky

Piráti otevřeně nesouhlasí s novinkami u koncesionářských poplatků. Vadí jim, že platit budou muset i lidé bez televize, kteří mají například jen mobilní telefon. Takoví jedinci totiž ani nemusí využívat služeb veřejnoprávních médií. Piráti chtějí proti tomuto návrhu bojovat i v Poslanecké sněmovně. Přidají se tak na stranu opozičních stran, které navyšování poplatků a jejich úpravu dlouhodobě kritizují.

Vláda Petra Fialy (ODS) narazila na problémy při schvalování nových úprav u koncesionářských poplatků. Novinka se totiž setkala se zásadním odporem u Pirátů. Týká se rozšíření okruhu poplatníků i o všechny příjemce internetu. Nově by museli platit i lidé, kteří například nemají televizi, ale vlastní notebook nebo mobilní telefon. I na těchto zařízeních lze totiž veřejnoprávní média sledovat a poslouchat.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Chystáte se do Chorvatska? Podívejte se, kde se vyplatí natankovat a na co si dát pozor

„Nesouhlasíme například s tím, aby poplatky nově platili i lidé, kteří sice televizi nebo rádio nemají, ale mají internet a třeba telefon nebo tablet, i když se na něm na veřejnoprávní média ani nedívají ani je neposlouchají. Věřím ale, že výsledná podoba zákona bude nakonec ve prospěch veřejnoprávních médií a tedy i občanů,“ uvedl předseda Pirátů Ivan Bartoš po středečním jednání vlády.

Nejmenší vládní strana už dopředu avizuje, že se o změnu návrhu ještě pokusí v Poslanecké sněmovně. Piráti během projednávání návrhu také prosadili, že poskytovatelé internetového připojení nebudou muset hlásit státu, kdo od nich internet odebírá.

Proti této úpravě dokonce protestovali sami operátoři. „V Česku se o tomto tématu měla vést delší diskuze. Z návrhu zákona totiž v tuto chvíli vyplývá, že bychom měli ‚bonzovat‘ své zákazníky, což s námi nikdo neprojednával. Do návrhu zákona se to dokonce dostalo velmi nestandardně až poté, co skončilo mezirezortní připomínkové řízení. Přijímat legislativu v České republice takovým způsobem není možné,“ řekl již dříve pro CNN Prima NEWS prezident Asociace provozovatelů mobilních sítí Jiří Grund.

Tento návrh ale nakonec vláda neodsouhlasila. „Povedlo se zabránit tomu, že by poskytovatelé internetu šmírovali lidi a museli bonzovat, kdo od nich bere internet a kdo ne. To je důležitá věc, ze které mám radost. Není možné lézt lidem do soukromí pod záminkou toho, že jen kontrolujeme, aby někdo náhodou nečetl iRozhlas nebo ČT24 zadarmo, poznamenal k tomu Bartoš.

Babiš chce krvácet na barikádě

Kvůli zvyšování poplatků a dalším novým úpravám chce projednání bodu blokovat opozice. Předem to avizoval například předseda hnutí ANO Andrej Babiš. „Ministr kultury slíbil, že se tyto poplatky nebudou navyšovat. Koalice na to samozřejmě spěchá, bude se to snažit schválit na poslanecké schůzi na začátku července,“ řekl Babiš.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Katastrofa a zděšení u demokratů, hodnotí Klvaňa výkon Bidena. Spekuluje se i o jeho odstoupení

V souvislosti s tím podotkl, že bude v dolní komoře Parlamentu „krvácet na této barikádě“ a snažit se překonat rekord v délce příspěvků. „Hnutí ANO udělá maximum, aby se tomu zabránilo,“ dodal s tím, že zvyšování rozpočtu pro Českou televizi a Český rozhlas odmítá.

Tagy:
televize Andrej Babiš Ivan Bartoš Česká pirátská strana Český rozhlas ANO 2011 Česká televize poplatek vláda Česko Internet veřejnoprávní médium