Drulák: Sázka na sílu se Izraeli nevyplatí. Ústupky Hamásu končí řezáním hlav, namítl Benešík

Politolog Petr Drulák a předseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti Ondřej Benešík (KDU-ČSL)

360° 31.10.2023

„Benjamin Netanjahu je nejvýznamnějším izraelským politikem za posledních 20 let a nese obrovskou odpovědnost za současnou situaci,“ upozornil v pořadu 360° na CNN Prima NEWS politolog Petr Drulák. Izraelský premiér si podle jeho názoru myslí, že lze vše urvat silou, což se jeho zemi nakonec nevyplatí. Podle předsedy sněmovního výboru pro evropské záležitosti Ondřeje Benešíka (KDU-ČSL) však „Izrael dělal naprosto brutální ústupky a výsledkem je akorát to, že Hamás řeže hlavy dětí před jejich rodiči“.

„Chyby Benjamina Netanjahu můžeme spatřovat ve dvou rovinách – první je evidentní podcenění bezpečnostní situace v Gaze a druhá, mnohem závažnější, je, že dlouhodobě sází na sílu,“ uvedl Drulák.

ČTĚTE TAKÉ: Jako nacisté za druhé světové války. V Paříži někdo označuje domy Židů, místní mají strach

To, že je Netanjahu nejvýznamnějším izraelským politikem za posledních 20 let, podle Druláka znamená, že nese i obrovskou odpovědnost za současnou situaci. „Palestinci měli několikrát v historii možnost určité dohody a udělali chybu v tom, že to odmítli. Ale posledních 20 let tuhle možnost nemají a ten, kdo se nechce dohodnout, je Izrael, především Netanjahu a jeho vláda,“ upozornil politolog s tím, že není v jejich zájmu, aby vznikl palestinský stát.

Předseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti Ondřej Benešík (KDU-ČSL) ale upozornil, že Izrael se dlouhodobě o dohodu snažil: „Je tady jedna strana konfliktu, která udělala naprosto brutální ústupky. A potom tady máme nějaký výsledek, který znamená jen to, co jsme viděli – řezání hlav před rodiči,“ uvedl nekompromisně poslanec vládní koalice.

O tom, že Netanjahu ponese politické následky, nepochybuje ani místopředsedkyně sněmovního zahraničního výboru Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Oponovala však, že podle veřejných zdrojů naopak Izraelci Netanjahův postoj kritizují s tím, že je více obranný, než útočný.

Jermanová na závěr zdůraznila, že je to ale stále Izrael, kdo byl první napaden, a je třeba, aby prohlášení na půdě OSN nepřilévala olej do ohně: „Ta prohlášení by měla být vyvážená na obě strany. V současné době ale takový pocit nemám,“ poznamenala.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Naděje zhasly: Unesenou Němku, jež měla být v Gaze, radikálové sťali. Našla se její lebka

Tagy: