EXKLUZIVNĚ: Potvrzeno, do ČR se vrací MotoGP. Slavný závod se v Brně pojede už příští rok

Do České republiky se vrací nejprestižnější motocyklová série světa MotoGP. Světový šampionát silničních motocyklů bude už od příštího roku opět hostit Masarykův okruh v Brně. Jak pro CNN Prima NEWS exkluzivně potvrdil prezident českého Autoklubu Jan Šťovíček, pořádání masivní sportovní akce se neobejde bez podpory z veřejných rozpočtů.

Naposledy se v Česku jelo v roce 2020. Za přísných proticovidových opatření a bez diváků. Pak se tradice přetrhla i kvůli nedostatku financí na takzvaný zalistovací poplatek pro promotérskou společnost Dorna, který by se měl pohybovat na úrovni 160 milionů korun. Už příští rok se ale MotoGP do Brna vrátí.

ČTĚTE TAKÉ: Legendární závodník přežil hororovou nehodu. V rychlosti 500 km/h narazil do betonové zdi

„Ta smlouva (se společností Dorna) se uzavírá na pět let počínaje rokem 2025. Jinak co se týče poplatku z toho rozpočtu, tak je složen z veřejných podpor a ze soukromých rozpočtů. Hrubě bych odhadl, že se jedná o 40 procent ze soukromých a o 60 procent z veřejných,“ uvedl pro CNN Prima NEWS prezident Autoklubu ČR Jan Šťovíček.

Jihomoravský kraj by mohl přispět částkou 30 milionů korun, stejnou měrou dříve přispívala i brněnská kasa. Příspěvek by měl přijít i ze státního rozpočtu. Investice se ale podle Šťovíčka bohatě vyplatí. „Ty přínosy jsou velmi přesně kvantifikované, jak na národní, tak na mezinárodní úrovni, které prokazují, že přínosy, tvrdá čísla, ekonomické přínosy do veřejných rozpočtů jsou mnohonásobně vyšší než investice, které z těch veřejných prostředků přicházejí,“ popsal.

Investice nutně potřebuje i samotný Masarykův okruh. S novým majitelem Karlem Hubáčkem by se jich ale měl dočkat. „Úplně nejdůležitější bude vyměnit povrch dráhy, to je investice, ke které přistupuje majitel okruhu a myslím si, že už ji má naplánovanou tak, aby příští rok byla hotová. V současné době se jedná o tom, jak bude zapotřebí upravit některé únikové zóny,“ dodal Šťovíček pro CNN Prima NEWS.

Do Česka se tak v červenci vrátí sportovní kolos, který podle odhadů sleduje u televizních obrazovek až 500 milionů diváků. MotoGP navíc kupují majitelé komerčních práv na formuli 1 ze společnosti Liberty Media. Výše investice činí 106 miliard korun a motocyklové mistrovství světa tak čeká další rozvoj.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Snad se MotoGP do Brna vrátí, řekl legendární Valentino Rossi pro CNN Prima NEWS