Legendární závodník přežil hororovou nehodu. V rychlosti 500 km/h narazil do betonové zdi

Legenda závodů dragsterů John Force je po měsíci v nemocnici zpátky doma. Pětasedmdesátiletá sportovní ikona byla v péči zdravotníků po vážné nehodě ve Virginia Motorsports Parku, k níž došlo v bezmála 500kilometrové rychlosti. Force při ní utrpěl poškození mozku a zlomeninu hrudní kosti, nicméně lékaři neočekávají, že si z incidentu odnese trvalé následky.

„Měsíc poté, co výbuch motoru ve Virginia Motorsports Parku poslal jeho závodní vůz při rychlosti více než 300 mil za hodinu (asi 490 kilometrů za hodinu, pozn. red.) do betonové ochranné zdi, byl šampion závodů dragsterů John Force v úterý propuštěn z Barrow Neurological Institute, kde podstupoval rehabilitaci kvůli traumatickému poranění mozku,“ uvedl podle webu Mirror v prohlášení závodníkův tým.

ČTĚTE TAKÉ: Řidiči mohou jásat. Na trhu je první opravdu funkční celoroční pneumatika. A není drahá

Další rekonvalescenci 75letá ikona motorsportu absolvuje doma. Ambulantně bude také navštěvovat specialistu v Kalifornii. Další fáze zotavení souvisí podle prohlášení s krátkodobou pamětí a kognitivními funkcemi.

Force se léčí po skutečně hororové nehodě, ke které došlo na konci června na závodech ve Virginii. Jeho vůz po výbuchu motoru přejel do pruhu pro druhého závodníka, kde narazil do levé ochranné zdi. Od ní se následně vrátil zpět a zamířil do pravé ochranné zdi, než se zastavil. Forceho po prvotním ošetření transportoval vrtulník do nemocnice. Kromě poškození mozku si Force při nehodě také zlomil hrudní kost.

Během své kariéry vyhrál Force neuvěřitelných 157 závodů National Hot Rod Association, přičemž první titul ze závodu získal v roce 1990 a poslední v roce 2013. Celkově také ovládl 16 ročníků závodů.

Červnová nehoda pro Force nebyla první. V roce 2007 se závodník vážně zranil při havárii v Ennisu v Texasu. Tehdy 58letý Force utrpěl komplikovanou zlomeninu levého kotníku, zlomené levé zápěstí, hlubokou řeznou ránu na pravém koleni a několik  fraktur prstů. Plně se však zotavil.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Rychlejší i lehčí: Motorky JAWA se vyrábějí úctyhodných 95 let. První model se nepovedl

Tagy:
nemocnice dopravní nehoda automobilové závody motorsport havárie výbuch Kalifornie sport John Force sportovní disciplína nehody a mimořádné události silniční nehoda