Fotbalový šampionát v Saúdské Arábii? Země nabídne ke konání futuristickou gigastavbu

Oxagon, jedna z plánovaných části Neomu

Saúdové plánují fotbalové město Neom

Přilákali fotbalové hvězdy Ronalda, Neymara i Benzemu, nyní chtějí vybudovat nové futuristické město Neom. Díky slavným jménům i oáze luxusu by mohla Saúdská Arábie hostit fotbalové mistrovství světa v roce 2034. O velkých sportovních ambicích této země informoval server Dezeen.

Do konce roku 2025 má v Saúdské Arábii vzniknout supermoderní město Neom. Urbanistická oblast má být rájem pro technologické start-upy, bohaté investory a turisty. Součástí projektu bude sedm kilometrů široké plovoucí město Oxagon s prvním plně automatizovaným přístavem a integrovaným logistickým centrem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rubiales ve funkci prezidenta španělského fotbalu končí. Odchází po skandálu s polibkem

Nudit by se neměli ani milovníci zimních sportů, už v roce 2029 v oblasti nejspíš proběhnou závody v lyžování. Ptáte se kde? V novém megalomanském zimním středisku, které ponese název Trojena a které má zahrnovat i velkou vodní nádrž.

Chceme zvýšit laťku

To vše má pod palcem premiér země a korunní princ Muhammad bin Salmán. „Hlavní účel budování Neomu je zvýšit kapacitu Saúdské Arábie, získat více občanů a více lidí. A když stavíme od úplného začátku, proč bychom měli kopírovat normální města? Pokud máte peníze, měli byste zvýšit laťku a vytvořit něco inovativního a odlišného,“ vysvětlil.

Rájem by město mohlo být také pro fotbal. Saúdská Arábie zahájila přípravu kandidatury na pořádání fotbalového mistrovství světa, jako jedno z míst konání nabídla země právě giga-výstavbu Neom. Podle architektonického portálu Dezeen chce země Blízkého Východu samostatnou kandidaturu v roce 2034.

Že má království k fotbalu velmi blízko, už ukázaly poslední měsíce. V tamní nejvyšší lize kopou takové hvězdy jako Ronaldo, Neymar, Benzema nebo Mané. Celkově zaplatily týmy v přestupovém období, které skončilo v minulém týdnu, neuvěřitelných 22,7 miliardy korun. Víc zaplatily pouze mančafty v anglické Premier League.

Tagy:
Saúdská Arábie stavba Neom Mohamed bin Salmán fotbal Mistrovství světa ve fotbale Architektonický projekt The Line NEOM The Line