Cizinec brutálně škrtil těhotnou expřítelkyni lanem. U soudu použil absurdní výmluvu

Muž se na Rychnovsku pokusil udusit těhotnou expřítelkyni. Vrchní soud v Praze mu nyní 15letý pobyt za mřížemi potvrdil.

Muž dostal 15 let vězení za pokus o vraždu

Za pokus o vraždu těhotné expřítelkyně stráví 15 let ve vězení. Takový trest padl ve středu u Vrchního soudu v Praze v případu muže původem z Ukrajiny, který se v září minulého roku pokusil v Potštejně na Rychnovsku uškrtit bývalou přítelkyni lanem. Zraněnou ženu tehdy zachránili dva mladíci, kteří šli okolo. Obviněný se nejdříve proti rozsudku odvolal, ovšem jeho obhajoba se zdála soudu nesmyslná.

Dvojice mužů, kteří ženu zachránili, popisovali celou situaci u vlakového nádraží jako děsivou. Nejdříve prý slyšeli zoufalý ženský křik. Když přiběhli blíže, agresora z oběti ihned strhli.

ČTĚTE TAKÉ: Za vraždu ženy na Děčínsku dostal doživotí. Soud mu po odvolání ale zmírnil trest

„Muž nejdříve zaútočil na svou bývalou přítelkyni. V Potštejně u vlakového nádraží ji následně zatáhl do křoví, kde ji pomocí lana škrtil,“ přiblížila tehdy podrobnosti případu mluvčí královéhradeckých policistů Iva Kormošová. Podle vyšetřovatelů své oběti strčil ručník do pusy. Žena ve třetím měsíci těhotenství skončila v péči lékařů.

Cizinec po zásahu mladíků z místa ujel, ovšem nedostal se daleko. V Hradci Králové naboural, nadýchal přes dvě a půl promile a zamířil rovnou do policejní cely. Zpovídal se z pokusu o vraždu a ohrožení pod vlivem návykové látky. Krajský soud ho pak poslal na patnáct let do vězení. Muž se však proti rozsudku odvolal.

Jenže již podle vyjádření krajského soudu byla obhajoba cizince nelogická a zcela nevěrohodná. Tvrdil například, že lanem chtěl spáchat sebevraždu a že se jeho expartnerce omotalo lano okolo krku samovolně. Vrchní soud tedy odvolání zamítl a Ukrajinci potvrdil patnáctiletý trest. Předseda senátu této instance Petr Hovorka označil taková tvrzení dokonce za „absurdní“.

Expřítelkyni měl muž podle soudu už v minulosti citově vydírat, minimálně 150krát ji obtěžoval po telefonu. Nechtěl se smířit s tím, že má nového partnera, se kterým čeká dítě. Vše tedy vygradovalo v napadení. Kdyby podle státního zástupce mladíci nezasáhli, skončil by útok pro ženu nejspíše fatálně.

Tagy: