Hurikán v Atlantiku sílí, hrozí ničivé vlny. Místo výskytu je ohromující, žasne expert

Tropická bouře Beryl mířící k pobřeží Barbadosu zesílila na hurikán a mohla by dál rychle nabírat na intenzitě. Uvedlo to podle agentury Reuters americké Národní centrum pro hurikány (NHC).

Beryl je zatím hurikánem první z pěti kategorií. Meteorologové však předpokládají, že se stane nejméně hurikánem třetí kategorie s rychlostí větru přes 178 kilometrů v hodině, napsala agentura AP.

„Teď předpokládáme rychlé zesílení bouře,“ uvedlo americké Národní centrum pro hurikány (NHC), které také varovalo před silnými srážkami a místními záplavami.

Upozornění před blížícím se živlem vydaly úřady na Barbadosu, Grenadě, Sv. Lucii a Sv. Vincenci a Grenadinách.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Slovenskem se prohnaly silné bouřky s tisíci blesky. U Nitry se mělo objevit tornádo

„Je ohromující, že se v červnu kdekoliv v Atlantiku objeví silný hurikán, natož tak daleko na východě v hlubokých tropech,“ uvedl na X floridský expert na hurikány Michael Lowry. Podle něj bouře čerpá energii z nejteplejších vod, jaké kdy byly koncem června v oblasti zaznamenány.

Nynější předpověď počítá s tím, že Beryl se k Barbadosu přiblíží asi na vzdálenost 45 kilometrů. Dnes se nacházela 1 260 kilometrů východojihovýchodně od této ostrovní země a pohybovala se západně rychlostí 37 kilometrů v hodině.

„Musíme být připraveni,“ vzkázala občanům premiérka Barbadosu Mia Mottleyová. Podobně se vyjádřil ministerský předseda Sv. Vincence a Grenadin Ralph Gonsalves, který oznámil, že se v neděli otevřou nouzové ubytovny.

NHC vydalo pro Barbados varování před hurikánem. Uvedlo, že bouře způsobí výrazný vzestup hladiny na pobřeží, který budou provázet velké a ničivé vlny.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Spoušť po bouřkách. Voda opět pustošila obce na Moravě, v Praze vyplavila supermarket

Tagy:
bouřka Barbados Atlantský oceán tropická cyklóna Grenada Mike Lowry Mia Mottleyová