Izraelští vojáci vtrhli do bašty Hamásu. V jejím srdci svádí nejtěžší boje od počátku ofenzivy

Izraelské tanky zahájily operaci i na jihu Gazy.

Izrael obnovil bojové operace

Izraelská armáda je v srdci Chán Júnisu, největšího města na jihu Pásma Gazy, řekl šéf velitelství Jih izraelské armády Jaron Finkelman. Vojáci podle něho svádějí nejtěžší boje od začátku pozemní ofenzivy v Pásmu před více než měsícem.

Do Chán Júnisu v uplynulých týdnech přešly statisíce civilistů ze severu Pásma Gazy, kam izraelská armáda soustředila svoji aktivitu v předchozích fázích pozemní operace. Izrael si vytyčil jako cíl likvidaci militantního hnutí Hamás, které toto palestinské území ovládá, a jeho vojenské infrastruktury využívané k útokům proti izraelskému území.

ČTĚTE DÁL KOMENTÁŘ: A vám nevadí, že Izrael vraždí palestinské děti?

Podle webu The Times of Israel má izraelské vedení za to, že v Chán Júnisu, baště Hamásu, se může skrývat vedení této militantní organizace, kterou mnoho západních zemí označuje za teroristickou. Tvrdé boje se dnes odehrávaly v tomto městě i na severu Pásma Gazy.

„Jde o nejintenzivnější den od začátku pozemní ofenzivy, pokud jde o počet zabitých teroristů, počet ozbrojených střetů i palbu ze země i ze vzduchu,“ řekl Finkelman.

Agentura DPA píše, že vzhledem ke stupňujícímu se utrpení, jakému je vystaveno civilní obyvatelstvo Pásma Gazy, roste kritika postupu izraelské armády. Humanitární organizace mluví o nesnesitelných podmínkách, v nichž jsou lidé nuceni živořit. Izraelská armáda obviňuje Hamás, že útoky proti cílům v Izraeli vede z obydlených oblastí a nemocnic a že civilisty zneužívá jako lidské štíty.

Tagy:
Izrael Pásmo Gazy Hamás Gaza Izraelské obranné síly