Jednosměrná jízdenka stojí 200 tisíc korun. Nahlédněte do luxusního Orient Expressu

Vlakem z Paříže do italského Portofina? Žádný problém. Movitější mohou letos v červnu k přepravě využít luxusní Venice Simplon-Orient-Express společnosti Belmond, který trasu zdolá za dva dny. Tento luxusní dopravní prostředek se může pyšnit dechberoucím interiérem i dobovým zevnějškem. O dech však zřejmě přijdou i ti, kteří se podívají na cenu. Za jednosměrnou jízdenku požaduje společnost částky začínající na 200 tisících korunách.

Do listopadu 2023 pořádala pohostinská a rekreační společnost Belmond – která provozuje luxusní hotely, vlakové služby a plavby po celém světě – dechberoucí cesty vlakem z Londýna do Paříže. Hlavní město Spojeného království však bylo ze seznamu destinací vyškrtnuto, připomíná web CNN.

ČTĚTE TAKÉ: OBRAZEM: Podívejte se na nejkrásnější pláže světa. K nejbližší je to z Česka jen půl dne autem

Už letos v létě však mohou zájemci vyrazit z Paříže do italského Portofina vlakem, jehož oficiální název zní Venice Simplon-Orient-Express (VSOE), A Belmond Train, Europe.

Cestující čeká pořádná dávka přepychu

Samotný název vlaku je přitom lehce zavádějící. Ačkoliv „hovoří“ o Venice, tedy Benátkách, k tomuto místu se vůbec nepřiblíží. VSOE vyrazí z francouzské metropole po trati kolem Dijonu, Lyonu a Avignonu, následně se bude proplétat podél Azurového pobřeží a poté zamíří do Itálie. Cílovou destinací je Santa Margherita Ligure, odkud budou cestující převezeni do Portofina, kde se na dvě noci ubytují ve slavném hotelu Splendido – celým názvem Splendido, A Belmond Hotel, Portofino.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Vyplula největší loď všech dob. Novodobý Titanic slibuje nevídaný luxus

Teď ale trocha reality. Jízdenky tímto luxusním vlakem jsou pouze jednosměrné – a jejich ceny začínají na 8 500 dolarech, tedy zhruba 200 tisících korunách na osobu za tři dny. V ceně je však i ubytování v hotelu. Ačkoliv je částka pro „běžné cestující“ nepředstavitelná, ti, kteří nabídku využijí, dostanou pořádnou dávku přepychu.

V nabídce jsou nové apartmány

Budou pohoštěni v pečlivě zrestaurovaných jídelních vozech z 20. let minulého století a poté si mohou připít v ikonickém barovém voze „3674“. Menu připravuje michelinský šéfkuchař Jean Imbert a k večernímu popíjení bude vyhrávat buď pianista, nebo swingová kapela.

Pro ty, kteří si chtějí užít luxusu dosytosti, je ve vlaku připraveno osm nových apartmánů, které byly představeny v roce 2023. Legendární vlak se může pyšnit jedinečným designem a pokoji ve stylu grand suite.

Grand suites jsou skutečně velkolepé a nabízejí i obývací prostory. Jejich „starší sourozenci“ také disponují dostatečným prostorem a mají privátní koupelnu se sprchou a toaletou.

ČTĚTE TAKÉ: Problém v oblíbené destinaci Čechů. Na Zanzibaru dochází alkohol, ministr rezignoval

Stále se však jedná o dopravní prostředek, a tak by lidé neměli očekávat stejné prostory jako v hotelových pokojích. Historické kabiny jsou ale dostatečně pohodlné na přespání i na snídani. Mimo apartmánů VSOE disponuje menšími lůžky s palandami a umyvadlem, u nich je však toaleta sdílená a mimo kabiny.

V hotelu Splendido – klášteru ze 16. století s výhledem na slavný portofinský přístav, s nově zrekonstruovanými pokoji a bazénem se slanou vodou – dostanou hosté pětichodové degustační menu od michelinského šéfkuchaře, po něm budou následovat koktejly. Další den je čeká soukromé promítání filmu pod širým nebem na slavné portofinské Piazzettě.

Letos v červnu vlak zavítá na italskou riviéru poprvé, ale rozhodně ne naposledy. Plánuje se, že půjde o každoroční akci, jejíž termín v roce 2025 bude ještě potvrzen.