Nový verdikt v kauze Vidkun: Bývalý policejní náměstek jde do vězení, soud vyslyšel žalobce

Olomoucký vrchní soud v pondělí poslal bývalého olomouckého krajského policejního náměstka Karla Kadlece v kauze Vidkun do vězení na 3,5 roku, původně dostal podmíněný trest. Podnikateli Ivanu Kyselému potvrdil podmíněný trest, ale výrazně mu zvýšil původní peněžitý trest, a to z 346 tisíc na 1,82 milionu korun. Bývalému hejtmanovi Jiřímu Rozbořilovi (ČSSD, nyní SOCDEM) soud potvrdil dvouletý trest s podmíněným odkladem na 3,5 roku a peněžitý trest 182 tisíc korun. V případu týkajícím se úniků informací z policejních spisů a ovlivňování kauz obžalovaní vinu popírali a žádali zproštění.

Žalobce pro Kadlece původně žádal pět let vězení, přísnější trest zdůvodňoval generální prevencí i postojem obžalovaného v celé trestní kauze. Vrchní soud mu rovněž potvrdil pětiletý zákaz činnosti v bezpečnostních složkách, souběžně s uložením trestu vězení ve věznici s ostrahou mu snížil peněžitý trest ze 438 000 na 219 000 korun. U Kyselého žalobce žádal pouze zpřísnění trestu, u bývalého hejtmana Rozbořila odvolání státní zástupce nepodával.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Popravu zastavil soud hodinu před vykonáním. Texasan odsouzený za vraždu dcery může být nevinný

Případ Vidkun pojmenovaný podle norského kolaboranta s nacisty Vidkuna Quislinga odkrývá korupční vztahy mezi podnikateli, policisty a veřejnými činiteli. Podle obžaloby Kadlec Kyselému dlouhodobě poskytoval informace z devíti trestních řízení, šlo o kauzy olomouckého akquaparku, HC Olomouc nebo kauzu Tesco SW.

Kyselý podle žalobce tyto informace využíval k posílení svého vlivu. Oba vinu po celou dobu popírali, stejně jako bývalý hejtman Rozbořil, který je souzen za jednu věc, kdy podle rozsudku Kadlecovi nabízel za informace ke kauze stavby jezdeckého areálu v Lazcích úplatek.

Kauza byla postavena důkazně především na odposleších, předsedkyně senátu vrchního soudu Martina Kouřilová v pondělí při čtení rozsudku uvedla, že všechny odposlechy byly provedeny zákonně, vyvrátila tak námitky všech obžalovaných. Policisté na nich monitorovali několik desítek hlavních aktérů případu v olomouckých kavárnách a restauracích, ale i z kuřárny olomouckého pracoviště GIBS a Kadlecovy kanceláře v budově krajského policejního ředitelství. Právě tam podle žalobců obžalovaní diskutovali o věcech z trestních řízení a předávali si informace či pokyny.

Na schůzku v hospodě doplatil i tehdejší hejtman Rozbořil, podle obžaloby zde s Kadlecem probírali případ údajného dotačního podvodu kolem stavby jezdeckého areálu v Lazcích.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kriminalisté dopadli ženu, která měla v Ústí nad Labem vhodit novorozence do kontejneru

Tagy:
vězení soud věznice soudní proces soudnictví trestná činnost Karel Kadlec rozsudek a trest trestná činnost, právo a spravedlnost Operace Vidkun