Zatracovaný herec Kevin Spacey opět natáčí. Chce se dostat zpátky do Hollywoodu?

Kdysi oblíbený, dnes zatracovaný herec Kevin Spacey pomalu vylézá z ulity, do níž se v posledních letech musel nedobrovolně ukrýt. Jeho dva připravované snímky mohou otestovat, zda je na jeho comeback už vhodný čas.

Jak tedy vypadají jeho dva chystané snímky? Nejprve se na roli dohodl s jiným filmovým veteránem, slavným hercem Francem Nerem. Ten jej obsadil do svého druhého snímku Muž, který nakreslil Boha, jehož natáčení probíhalo letos v květnu a červnu. Uvedení je v plánu na letošní podzim a Spacey ztvární policejního detektiva, který vyšetřuje případ slepého malíře, jenž dokáže kreslit portréty lidí pouze podle jejich hlasu.

Do hlavní role obsadil Nero sebe sama a pikantní na této první Spaceyho štaci po zmíněných nařčeních je především fakt, že titulní postava umělce čelí nařčení ze sexuálního zneužití dítěte. Producent Louis Nero (který není nikterak spřízněn s Francem) si může mnout ruce – snímku se dosud díky spojení kontroverzního tématu a obsazení Kevina Spaceyho dostalo mnohem větší pozornosti, než si pravděpodobně zaslouží.

Po této roli se však Spacey dočkal i druhé práce, a to dokonce na americké půdě. Dvaašedesátiletý herec natáčel na konci srpna v americké Kalifornii snímek Peter Five Eight, o němž vedle jména režiséra Michaela Zaika Halla zatím není známé téměř nic. Jisté je, že se jedná o malou, nezávislou produkci – a právě těmito zadními vrátky se Spacey pravděpodobně bude snažit do Hollywoodu vrátit.

Velká studia zatím nechtějí riskovat svou reputaci, ovšem malé projekty v podstatě nemají co ztratit; známá (jakkoli rozporuplná) tvář k nim naopak přitáhne pozornost. Možná se Spaceymu podaří trefit nějakou vděčnou roli a po několikaleté odmlce se veřejnosti připomene jako kvalitní herec – byl by však jeho návrat na vrchol šoubyznysu v pořádku?

Opakování známých faktů

Souběžně s rozmachem hesla #MeToo na podzim roku 2017 se vyrojila také řada obvinění vůči tehdy velmi oblíbenému Spaceymu. Oproti producentovi Harveymu Weinsteinovi, u něhož o nezákonném jednání od začátku pochyboval málokdo, a i následné soudy odhalily, o jak toxického predátora se dlouhé roky jednalo, za Spaceyho se spousta lidí postavila.

Do té doby bezúhonný a v řadě oblastí aktivisticky zapojený herec se údajně stal obětí honu na čarodějnice, během něhož se připomínají dávno promlčené a nesmyslné skutky. V následujících letech se však Spacey musel účastnit několika soudních procesů, v nichž byl obviněn z různých sexuálních útoků rozprostírajících se od 80. let až do roku 2016. Spory obvykle skončily mimosoudní domluvou, Spacey svou vinu dodnes popírá a považuje obvinění za zbytečně nafouklá.

Tato obvinění na jeho hereckou kariéru uvrhla stín, kterého se od té doby nedokázal zbavit. V řadě sporů se skutečně jedná o slovo proti slovu, každopádně množství údajných prohřešků, jež zahrnuje desítky případů, by mělo znepokojit i jeho oddané fanoušky. V rámci pomyslné očisty filmového průmyslu byly se Spaceym ukončeny dosavadní spolupráce a několik let s ním nikdo nechtěl natáčet. To se však nyní pomalu mění, a tak Spacey konečně může točit něco jiného než znepokojivá vánoční videa, jimiž v posledních letech zásoboval svůj YouTube kanál.

Tagy: