Definitivní konec Darkova se blíží. V dole zasypávají šachty, zmizí i těžební věž

Důl Darkov se začal zabetonovávat.

Důl Darkov se začal zabetonovávat

Konec doby uhelné se blíží. Postupně se zasypávají všechny zavřené šachty. Teď přišla na řadu vtažná jáma bývalého dolu Darkov hluboká téměř 900 metrů.

Důl Darkov se zavřel před třemi lety, uhlí se tam těžilo 39 let. Loni ho havíři v podzemí oddělili od sousední šachty ČSM, která zatím jako poslední funguje.

ČTĚTE TAKÉ: Další ohnisko ptačí chřipky v republice. Na Třebíčsku bude nutné utratit 50 tisíc kachen

Teď přišla na řadu likvidace vtažné jámy, která sloužila pro přívod vzduchu do podzemí. Její hloubka činí téměř 900 metrů a šířka 7,5 metru. Lije se do ní betonová, cemento-popílková směs.

Do areálu bývalého dolu Darkov teď míří jeden domíchávač za druhým, hotovo bude za dva roky. „Ta jáma je v blízkosti Olše, je v náročných geologických podmínkách, a my musíme zabránit celkovou likvidací jakýmkoliv projevům na povrchu na příštích sto i více let, proto se to dělá,“ vysvětlil ředitel Dolu Darkov Josef Lazárek.

Proces vyžaduje technologické pauzy, aby směs, kterou tam budou technici vpravovat postupně, pořádně ztuhla.

Pak nastane opravdu definitivní konec dolu Darkov. Přitom ještě loni to vypadalo, že by v něm mohlo vzniknout podzemní gravitační uložiště energie, první na světě. Fungovat mělo na principu obrovského závaží, které se mělo spouštět dolů do šachty a elektřinu vyrábět právě díky gravitační síle. Jenže se ukázalo, že by to bylo příliš komplikované.

V budoucnu zmizí z povrchu i místní těžní věž a další budovy, co bude s místem dál, to se teprve uvidí. „Chceme spolupracovat s městem Karviná, aby vývoj území byl maximálně podle představ města,“ dodal náměstek ředitele Dolu Darkov Jiří Golasowski.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Star Trek po česku. V Běrunicích stojí můstek vesmírné lodi. Objevte USS Masaryk

Tagy:
Důl Darkov zasypání Zprávy z regionů vtažná jáma geologické podmínky Josef Lazárek Jiří Golasowski