Masivní požár restaurace a chaty Na Tesáku. Zasahovaly desítky hasičů, konstrukce se zbortily

V Hostýnských vrších zasáhl v sobotu časně ráno požár restauraci a chatu Na Tesáku na Kroměřížsku. S ohněm bojovalo na osm desítek hasičů, dřevěná chata vyhořela do základů, řekl mluvčí hasičů Roman Žemlička. Vyhlášen byl třetí ze čtyř stupňů požárního poplachu, na místě zasahovalo 16 jednotek. V objektu z roku 1938 byli v době požáru dva lidé, hořící budovu stihli opustit. Škodu hasiči odpoledne vyčíslili předběžně na 12 milionů korun. Příčinu požáru zjišťují vyšetřovatelé policie i hasičů.

Požár jednoho z ikonických míst Hostýnských vrchů byl nahlášen kolem 1:30. „V době požáru byli v budově dva muži. Požár zjistil jeden z nich, když se vracel z kotelny. Upozornil druhého muže, že z jednoho pokoje vychází dým. Před naším příjezdem začal jeden z mužů provádět hasební práce s jedním hasicím přístrojem. V hašení ale pro silné zakouření vnitřních prostor nepokračoval a spolu s druhým mužem budovu opustili. Následně ještě vypnuli elektrický proud a uzavřeli přívod LPG u tlakových nádrží, které jsou ve vzdálenosti asi 15 metrů od hořící budovy,“ popsal mluvčí hasičů.

AKTUALIZACE U požáru chaty Tesák v okresu Kroměříž zasahovalo 16 jednotek hasičů. Hlášení o požáru jednoho z ikonických...

Posted by HZS Zlínského kraje on Friday, January 28, 2022

Příjezd hasičů k místu požáru komplikovala namrzlá cesta, když dorazili k chatě, už hořela střecha a část podkroví. Asi po hodině hašení se začaly bortit stropy a částečně obvodová konstrukce. Požár postihl celý rozsáhlý objekt turistické chaty, nakonec se zbortila i plechová střecha, která požářiště zakryla. „Naše jednotky zasahovaly ze všech pěti stran, ze země i ze vzduchu za pomoci výškové techniky. Na místě je záchranný útvar Hlučín s těžkou technikou. Objekt prakticky vyhořel do základů,“ řekl Žemlička.

Příčinu požáru již na místě zjišťují vyšetřovatelé hasičů i kriminalistů. „Pracuje se se všemi možnými verzemi, od nedbalosti, po úmysl nebo technickou závadu. Vyšetřovatelé jsou už na místě,“ doplnil Žemlička. U chaty ještě vpodvečer zůstalo sedm jednotek hasičů.

Známá turistická chata postavená v roce 1938 stála u hlavního tahu spojujícího Tesák s Trojákem. Chata s restaurací byla u parkoviště a byla výchozím místem pro turistické trasy. Její vyhoření vyvolalo na sociální síti velké emoce, lidé vzpomínají především na nezapomenutelný útulný lokál s vlaječkami a nezaměnitelnou atmosférou, debatuje se také o veřejné sbírce. „Doufám že sbírka bude... vstal z popela Libušín, tak snad tomu tak bude i v tomto případě, uvedla jedna z diskutujících.

Tagy: