Masivní požár u Žebráku lokalizovali. Hasiči do boje s ohněm nasadili Black Hawk

Masivní požár v Žebráku

Požár haly u Žebráku

V Žebráku na Berounsku zasahují hasiči u rozsáhlého požáru haly na výrobu součástek a plastových dílů pro automobily. Na místě zasahuje 33 jednotek, kterým pomáhá také vrtulník Black Hawk. Práci jim komplikuje horké počasí. Sedm hasičů utrpělo lehká zranění. Hořící hala se částečně zřítila. D5 je mezi 34. a 41. kilometrem průjezdná oběma směry se sníženou rychlostí. Předpokládá se, že likvidace ohně potrvá i přes noc. „Pokud bydlíte někde, kde cítíte dým, neotevírejte okna a nevětrejte,“ řekl pro CNN Prima NEWS mluvčí hasičů Jan Sýkora. Škoda je předběžně odhadnutá na 1,5 miliardy korun.

Hasiči ze Žebráku informovali krátce po jedenácté hodině o tom, že poblíž města hoří. „Očekávejte zvýšený pohyb hasičských a záchranářských vozidel z důvodu požáru skladovací haly v průmyslové zóně,“ uvedli na sociálních sítích s tím, aby řidiči uvolnili cestu zasahujícím záchranným složkám. Zároveň vyhlásili třetí ze čtyř stupňů poplachu, později výstrahu ještě zpřísnili na nejvyšší stupeň.

„Už po našem příjezdu byla hala zasažena v plném rozsahu. Pak došlo k jejímu zřícení, což nám zabraňuje provádět hasební zásah zevnitř budovy, ale musíme hasit pouze po obvodu. Využíváme k tomu jak výškovou techniku, tak i pozemní jednotky, nicméně v současné době jsme se soustředili na takzvanou obranu. To znamená, že bráníme rozšíření požáru na jiné objekty,“ řekl krajský mluvčí Sýkora. Hasiči do boje s ohněm nasadili také legendární vrtulník Black Hawk.

Do samotné haly se hasičům zatím nepodařilo dostat, protože je to životu nebezpečné. Jsou tam vysoké teploty, vše hoří a bortí se. Hasiči proto plánují prořezávat halu z boku a plameny hasit prostřednictvím vytvořené díry.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Posun v kauze znásilnění v Hostivaři. Mladý cizinec míří do vazby, hrozí mu maximálně pár let

Stav ovzduší na místě bude měřit chemická laboratoř z Kamenice. „Snažíme se změřit škodlivé látky, které unikají do ovzduší. Zatím nikde nebyly překročeny limity. Nicméně pokud bydlíte někde, kde cítíte dým, neotevírejte okna, nevětrejte,“ doplnil pro CNN Prima NEWS Sýkora.

Z haly ve Skandinávské ulici se stále valí hustý dým. Práci komplikuje horké počasí. „Na místě aktuálně zasahují dvě záchranářské posádky, lékař a inspektor provozu,“ uvedla mluvčí ZZS Středočeského kraje Monika Nováková. Podle posledních informací celkem sedm hasičů utrpělo lehká zranění.

Všem zaměstnancům firmy se naštěstí podařilo včas utéct. Podle jednoho z nich se výroba rozjela po celozávodní dovolené. „Všechno se tam uklízelo. Spousta lisů, děravé hadice od oleje, takže to vytékalo po zemi. Tím pádem oheň leze po zemi, po stropě. Je to špatný. Když jsme tam přišli v neděli, tak bylo všechno celkem uklizené, ale ty mašiny jsou pořád plný oleje,“ konstatoval.

Hala patří společnosti Novares CZ Zebrak a odhadovaná škoda vystoupala na 1,5 miliardy korun. „Shořela celá hala, výrobní linka a materiál. Škoda je majiteli stanovena předběžně, ještě se může změnit,“ řekl mluvčí HZS Středočeského kraje Tomáš Bakalář. Hasiči podle něj zásahem uchránili hodnoty ve výši 100 milionů korun.

Proč začalo hořet, zatím není jasné. Hasiči musí nejdříve oheň uhasit a počkat si, až požářiště vychladne, to může trvat i několik dnů.

Dálnice D5 je mezi 34. a 41. kilometrem průjezdná oběma směry se sníženou rychlostí.

Tagy: