Nová studie publikovaná v americkém časopisu JAMA Internal Medicine dává do spojitosti pravidelnou konzumaci másla s předčasnými úmrtími. Výměna másla za jiné tuky by podle analýzy mohla snížit toto riziko o 17 procent, informují zahraniční média.
Autoři studie publikované ve vědeckém časopisu JAMA Internal Medicine analyzovali data více než 200 tisíc dospělých středního nebo staršího věku. Jejich stravu a zdravotní stav sledovali po dobu 33 let.
ČTĚTE TAKÉ: Slazené nápoje zvyšují riziko rakoviny úst, tvrdí vědci. Upozorňují na nebezpečné faktory
Výsledkem rozsáhlého výzkumu je zjištění, že nahrazení másla rostlinnými tuky má pozitivní vliv na zdraví, zejména na srdce a cévy. Podle jejich výpočtů se tím dá snížit riziko předčasného úmrtí přibližně o 17 procent, píše web Euronews.
„Bylo prokázáno, že máslo zvyšuje hladinu cholesterolu v těle, což může ucpat tepny a zvýšit riziko srdečních onemocnění,“ vysvětlila pro The New York Post dietoložka Stephanie Schiffová z americké nemocnice Huntington Hospital.
Rostlinné oleje jsou naopak bohaté na nenasycené tuky, které jsou spojovány s nižším rizikem srdečních chorob. „Olivový olej má vysoký obsah sloučenin, které fungují jako antioxidanty a mohou pomoci zabránit poškození buněk a snížit riziko chronických onemocnění,“ popsala Schiffová.
Doporučila držet se nerafinovaných olejů, které jsou zdravější. Pokud by někdo nechtěl máslo obětovat, stačí ho jíst méně či jej nahrazovat alespoň při vaření a smažení.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Neobjednávejte léky do doručovacích boxů, radí SÚKL. Mohou ohrozit zdraví