Mladý potápěč utonul v lomu na Chrudimsku. Marný boj o jeho život trval desítky minut

Potápěč se utopil na těžko přístupném místě.

V zatopeném lomu zemřel potápěč

V sobotu podvečer utonul v lomu Leštinka na Chrudimsku 29letý potápěč. Muž se potápěl ve dvojici s dalším kolegou. Přesné příčiny události vyšetřuje policie. V hlubinách stejného lomu vyhasly životy potápěčů i v minulosti, upozornila média.

Svědci přivolali záchranáře v sobotu kolem půl páté odpoledne poté, co z vody vytáhli z vody potápěče bez známek života. Muž se předtím potápěl ve dvojici s dalším kolegou.

ČTĚTE DÁLE: Nejhlubší zatopená jeskyně na světě, Hranická propast. Je fascinující i záhadná

Není jasné, zda za příčinou utonutí byly technické potíže nebo zdravotní indispozice. Případem se zabývají východočeští policisté. Když policisté přijeli na místo, u muže již prováděl laickou resuscitaci druhý potápěč. Kolegové okamžitě tuto resuscitaci převzali a pokračovali v ní,“ uvedla pro CNN Prima NEWS policejní mluvčí Dita Holečková. „Následně na místo přijela i zdravotnická záchranná služba,“ upřesnila mluvčí.

Kvůli těžko přístupnému terénu byl do akce povolán také záchranářský vrtulník. „Podle našich informací resuscitace trvala několik desítek minut, ale bohužel se muže již nepodařilo zachránit,“ sdělila Holečková. „Veškeré okolnosti a příčiny této události jsou předmětem dalšího šetření. Mimo jiné kriminalisté nařídili u muže provést soudní pitvu,“ doplnila mluvčí.

Lom Leštinka, kde se dříve těžila žula, je u potápěčů velmi oblíbený. V lokalitě probíhají potápěčské kurzy. Nejde v něm o první případ utonutí. Před pěti lety na stejném místě zemřel osmatřicetiletý potápěč poté, co se nevynořil po patnáctiminutovém ponoru. Další potápěč se v lomu utopil v roce 2011, připomněl server iDnes.cz.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dva mrtví v lomu Velká Amerika. Při marném oživování potápěče se ze srázu zřítil přihlížející

Tagy:
potápěč tragédie resuscitace utonutí okres Chrudim Hranická propast Velká Amerika Leštinka