Nový spolubojovník Ruska? Severokorejský režim zřejmě vyšle vojáky na Ukrajinu, tvrdí Soul

Severní Korea pravděpodobně vyšle příslušníky svých pravidelných ozbrojených sil na Ukrajinu, aby podpořila válečné tažení Ruska. V úterý o tom informovala agentura Jonhap s odvoláním na jihokorejského ministra obrany. Podle něj jde o nejnovější známku prohlubující se vojenské spolupráce mezi Pchjongjangem a Moskvou. Zprávy o úmrtí severokorejských vojáků u Doněcku označil ministr za nejspíše pravdivé.

„Vzhledem k tomu, že Rusko a Severní Korea podepsaly vzájemnou smlouvu podobnou vojenskému spojenectví, je možnost takového nasazení velmi pravděpodobná,“ řekl podle agentury Jonhap ministr obrany Kim Jong-hjon.

DÁLE ČTĚTE: Ukrajinci zničili chloubu ruského námořnictva. Ještě předtím, než stihla vyrazit do války

Dodal, že nedávná zpráva o úmrtí severokorejských vojáků na Ruskem okupovaném území Ukrajiny poblíž Doněcku je nejspíše pravdivá.

Minulý týden ukrajinská média s odvoláním na zdroje ze zpravodajské komunity uvedla, že při ukrajinském raketovém úderu ze 3. října zemřelo šest důstojníků z KLDR a tři další byli zraněni. Důstojníci podle médií přijeli na okupované ukrajinské území ke konzultacím se svými ruskými protějšky.

Severní Korea v posledních letech posílila vojenské vztahy s Moskvou. Prezident Vladimir Putin v červnu navštívil Pchjongjang, kde s vůdcem Kim Čong-unem podepsal dohodu o vzájemné obraně. Obě země si slíbily, že bezodkladně vynaloží všechny dostupné vojenské prostředky na pomoc partnerovi v případě války.

Kyjev i řada vojenských expertů tvrdí, že Rusko používá při úderech proti Ukrajině severokorejské rakety. Moskva i Pchjongjang to popírají. Jižní Korea rovněž tvrdí, že Pchjongjang poslal do Ruska tisíce kontejnerů s municí a zbraněmi, které mají být použity na Ukrajině.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Záběry brutálních bojů u Pokrovsku. Ukrajinci rozdrtili velký tankový konvoj Rusů