Pád Prigožinova letadla: Z Afriky se měl vrátit v den své smrti, zemřeli i vysocí velitelé

Jevgenij Prigožin

Jiří Just ke smrti Jevgenije Prigožina

Ruský oligarcha a šéf žoldnéřské organizace Vagnerova skupina Jevgenij Prigožin byl podle ruských úřadů i tamních médií na palubě letadla, které ve středu večer spadlo v ruské Tverské oblasti. Nikdo na palubě neměl přežít. Smrt Prigožina potvrdili i sami vagnerovci. Kromě svého šéfa ztratili i elitní velitele. Co vše je doposud známo o pádu letadla s lídrem žoldáků a jedné z nejvýraznějších postav ruské války na Ukrajině?

První zprávy o pádu letadla na sever od Moskvy přišly zhruba kolem osmé hodiny večerní. Ruská agentura TASS s odkazem na ruskou Federální agenturu letecké přepravy informovala, že Prigožin měl být podle dostupných výpisů na palubě havarovaného letounu.

„Vyšetřování pádu letadla Embraer, ke kterému došlo večer v Tverské oblasti, bylo zahájeno. Na seznamu pasažérů je uvedeno jméno a příjmení Jevgenije Prigožina,“ citovala TASS zmiňovanou agenturu. Později o smrti Prigožina informovala další ruská média, zprávu začala přebírat i ta zahraniční v čele se stanicí CNN.

Celkově mělo být v letadle sedm cestujících a tři členové posádky. Letadlo spadlo zhruba jen půl hodiny po svém startu.

Ruské úřady později uvedly, že na palubě měl být také známý velitel žoldnéřů Dmitrij Utkin, který patřil k nejdůležitějším postavám celé organizace. Kompletní seznam cestujících zveřejnila CNN. Poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Geraščenko na svém twitterovém účtu upozornil, že mezi mrtvými je i další důležitá postava pro Prigožina, Valerij Čekalov. Podle CNN se staral o zásobování municí.

Ukrajinská agentura Unian citovala novináře Andrije Zacharova, podle něhož se měl Prigožin se svým týmem vrátit do Ruska čerstvě z Afriky právě během středy.

Podle dostupných dat se letadlo přestalo hlásit přibližně kolem šesté hodiny večer místního času, uvedla CNN. Na cestu vyrazilo z moskevského letiště Šeremeťjevo, cílovou destinací byl Petrohrad.

Tagy:
Moskva Vagnerova skupina Ozbrojené síly Ruské federace ruská invaze na Ukrajinu Embraer Jevgenij Prigožin UNIAN Dmitrij Utkin Tverská oblast