Pavel k poslancům: Vnímám frustraci lidí. Překvapuje mě urputnost sněmovních bojů

Petr Pavel v Poslanecké sněmovně

Petr Pavel v Poslanecké sněmovně

Prezident Petr Pavel označil Poslaneckou sněmovnu jako kolbiště politických bojů, které překvapují svou urputností a paralýzou. Řekl to v úterý v dolní komoře Parlamentu ve svém projevu před zákonodárci. Zároveň podpořil dialog mezi vládou a opozicí. Koalici pak připomněl, že má myslet i na voliče jiných stran.

Pavel navštívil Poslaneckou sněmovnu těsně před vypršením prvních 100 dnů v úřadě. Na začátku projevu připomněl, že Sněmovna a politické strany jsou neoddělitelnými základy politické soutěže. „Nelze redukovat politickou odpovědnost pouze na politické strany. Stejně jako já, tak každý z vás je reprezentantem voličů. Nemůžeme přehlédnout fakt, že obrovské množství voličů své reprezentanty nemá. Vnímám jejich frustraci, protože jejich hlasy propadly a mají pocit, že je nikdo nezastupuje. Myslete ve své práci i na ně,“ řekl Pavel. Důležitá je prý i práce pro občany, kteří k volbám nechodí.

„Uvědomuji si, že právě Sněmovna je hlavním politickým kolbištěm. Je to naprosto přirozené. Jakkoliv tyto boje chápu, tak pro mě i pro řadu vnímavých voličů může být překvapením urputnost i paralýza. Chybí mi naslouchání vlády a opozice,“ dodal prezident.

Pavel také zdůraznil, že chce být nadstranickým prezidentem pro všechny občany. Nadále plánuje hledat shodu, tlumit konflikty a vést otevřený dialog s opozicí. Podle něj by měly vládní strany hledat s opozicí styčné body, na kterých se mohou domluvit. Pomohlo by to totiž odblokovat některé návrhy zákonů.

„Roli opozice chápu tak, že by měla vždy nabízet věrohodnou alternativu vůči vládě a představovat občanům svá reálná řešení politických problémů, kterým čelíme,“ pronesl Pavel a dodal, že jak ze strany vlády, tak opozice mohou přijít podnětné návrhy, se kterými mohou všichni souhlasit.

Prezident také zmínil, že by se některé zásadní body neměly měnit. „Nepovažuji za dobré, aby se klíčové a dlouhodobé politiky typu zahraničněpolitické orientace, pravidel zodpovědného hospodaření, energetické koncepce, udržitelného životního prostředí nebo důchodového zabezpečení dnešních i budoucích seniorů stávaly předmětem změn při každém střídání vlády. Rád bych ke konsenzu přispěl,“ uzavřel svou řeč Pavel.

Tagy:
Petr Pavel Poslanecká sněmovna ČR Sněmovna reprezentantů Spojených států amerických