Jediný telefonát připravil zkušenou účetní o milion. Policie varuje před podvodnými bankéři

Policie vyzývá diváky, aby jim pomohli identifikovat zachycené spolupachatele

Podvodný bankéř vylákal z klientky přes milion korun

Mějte se na pozoru před podvodnými bankéři ze Středočeského kraje, kterým se podařilo vylákat od klientky banky přes jeden milion korun. Stačil jim k tomu jeden telefonní hovor, který působil tak, že skutečně volá někdo z banky. Podvodníkům se podařilo napálit zkušenou účetní.

Záběry zachytily muže, kteří se podle středočeských detektivů zapletli do případu podvodných bankéřů. Ti po telefonu oslovili klientku tuzemské banky a spustili jednu z vymyšlených historek. Krytí měli dokonalé – na telefonu poškozené se totiž objevilo, že jí skutečně volá banka, kde měla účet. Podvod je kvůli tomu mnohem těžší odhalit.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Uhraďte platbu, spěchá. Firma na Českolipsku kvůli falešnému řediteli přišla o milion korun

„Člověk se představí jako pracovník banky z bezpečnostního oddělení, vzbudí u poškozených strach tím, že byl jejich účet napaden, zda autorizovali platby. Poškozený samozřejmě žádnou platbu neautorizoval a dostává se do stresu,“ popsal podvodné praktiky vyšetřovatel případu, který si přál zůstat v anonymitě.

Poškození následně v kritické situaci převedou peníze na účty podvodných bankéřů. Hotovost poté z bankomatu vybírají tzv. bílí koně, tedy figurky, které jsou do celého podvodu nastrčené.

Detektivové díky mravenčí práci získali záznamy bílých koní. Po totožnosti spolupachatelů, kterým hrozí až osm let vězení, ale pátrají. „Pokud je na videu poznáváte nebo máte jakékoliv poznatky, kontaktujte nás, prosím, na linku 158,“ vyzvala Michaela Richterová, policejní mluvčí Středočeského kraje. Policisté varují, že podobných podvodů přibývá. Proto byste nikdy neměli po telefonu sdělovat citlivé údaje a s bankéřem byste se vždy měli sejít osobně.

Tagy: