Pokusil se znásilnit dvě školačky, další obtěžoval. Mladík odešel od soudu s podmínkou

Mladík se pokusil znásilnit dvě školačky

Mladík se pokusil znásilnit dvě školačky

Plzeňský krajský soud vynesl rozsudek nad 22letým mladíkem, který se před senátem zpovídal z dvojnásobného pokusu o znásilnění žákyň základní školy a šíření pornografie. Hrozilo mu až 12 let, nakonec vyvázl s podmínkou.

Do jednací síně obžalovaný muž nedorazil. „Z osobních důvodu. K části těch jednání se doznal. Část popsal, že se udály jinak,“ uvedl advokát obžalovaného Jiří Vopička.

Podle státní zástupkyně se měl na podzim roku 2020 pokusit v Chebu znásilnit dvě žákyně základní školy a další obtěžoval. Během půl hodiny předseda senátu vynesl rozsudek. „Odsuzuje se k úhrnnému trestu odnětí svobody v trvání tří let na zkušební dobu v trvání pěti let,“ uvedl s tím, že musí docházet na ambulantní léčení a jedné z dívek jako bolestné zaplatit 35 tisíc korun.

Obžalovanému přitom hrozilo až 12 let ve vězení. Předseda soudu rozhodnutí odůvodnil tím, že se obviněný trestné činnosti dopustil v 19 letech, čtyři měsíce strávil ve vazbě a sám začal dobrovolně docházet na léčení.

S rozsudkem ale rozhodně není spokojený zmocněnec jedné z napadených dívek, který pro ni požadovat odškodnění milion korun. „My se s tímto závěrem nemůžeme ztotožnit, protože uložený trest neodpovídá zásadám pro ukládání trestu. Nezletilá poškozena trpí posttraumatickou stresovou poruchou a spánkovou poruchou,“ popsal pro CNN Prima NEWS Petr Ptáček.

Přestože podle soudu poškozených dívek bylo víc, zmocněnce měla pouze jedna. „Snaží se na věc zapomenout. Jde o typ trestné činnosti, kde to, co se nám dostane k soudu, je pouze špička ledovce,“ doplnil zmocněnec.

Podle statistik je počet znásilnění v Česku každým rokem vyšší. V roce 2020 evidovali policisté 470 těchto skutku, v roce 2021 jich bylo 540 a letos počet stoupl dokonce na číslo 675. Úterní rozsudek není pravomocný. Státní zástupkyně i advokát obžalovaného si ponechali lhůtu na rozmyšlenou, zmocněnec poškozené zvažuje odvolání k vrchnímu soudu v Praze.

Tagy: