Politické tlaky jsem v kauze Čapí hnízdo neviděl, řekl soudce Šott. Policie byla pečlivá

V kauze Čapí hnízdo nebylo mimo důvodnou pochybnost prokázáno, že by obžalovaní spáchali trestný čin. Předseda trestního senátu Jan Šott to ve středu řekl novinářům po vyhlášení rozsudku, kterým nepravomocně zprostil obžaloby předsedu hnutí ANO Andreje Babiše a jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou. Šott odmítl, že by šlo o politické trestní stíhání – policie i státní zástupce podle něj odvedli pečlivou práci.

Městský soud oba obžalované nepravomocně osvobodil už loni v lednu, tehdy ale rozsudek zrušil odvolací Vrchní soud v Praze. „My jsme se znovu velmi pečlivě zabývali výtkami, které vznesl Vrchní soud v Praze, ale ani v celkovém souhrnu důkazů, a to už v minulém rozhodnutí, nebyla vina prokázána mimo důvodnou pochybnost,“ řekl Šott.

ČTĚTE TAKÉ: Nesmí ukořistit tuto zemi, reagovala Nerudová na Babiše. V kavárnách smutní, zní z ANO

Podezření policie podle něj bylo oprávněné. Důkazy, které byly nepřímé a mohly nasvědčovat protiprávnímu jednání, netvořily ucelený řetězec, který by vyvrátil obhajobu obžalovaných. Policie podle Šotta odvedla pečlivou práci a i státní zástupce se podle něj případem zabýval velmi zodpovědně, i když se s ním trestní senát v některých otázkách neztotožnil.

„Na základě toho, co mám k dispozici, jsem žádné politické tlaky či politické záležitosti neviděl,“ řekl k opakovanému tvrzení Babiše, že jde o politické trestní stíhání. Ve spise podle svých slov neviděl ani nějakou účelovost či snahu Babišovi uškodit.

Po minulém vynesení rozsudku Šott zpracovával písemné odůvodnění tři měsíce, doufá, že nyní bude doba kratší.

Tagy: