Nesmí ukořistit tuto zemi, reagovala Nerudová na Babiše. V kavárnách smutní, zní z ANO

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš u soudu

Soud zprostil Babiše obžaloby

Zproštění viny předsedy hnutí ANO Andreje Babiše vyvolalo bouřlivé reakce na české politické scéně. Například podle kandidátky STAN do europarlamentu Danuše Nerudové si chce někdejší premiér ukořistit zemi pro sebe. Babišovým odpůrcům se naopak vysmívají zástupci hnutí ANO, podle kterých po vynesení rozsudku zavládl v kavárnách smutek.

Pražský městský soud ve středu znovu nepravomocně osvobodil předsedu hnutí ANO a bývalého premiéra Andreje Babiše i jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou v kauze Čapí hnízdo, která se týká padesátimilionové dotace na stavbu kongresového areálu ve středních Čechách. Skutek podle něj nebyl trestným činem.

ČTĚTE TAKÉ: Babiš je nevinen. Soud zprostil obžaloby v kauze Čapí hnízdo šéfa hnutí ANO i Nagyovou

Podle Nerudové tím však boj s Babišem nekončí. „Stejně jako v minulosti platí, že plně respektuji rozhodnutí nezávislého soudu. Dnes se potvrdilo, že všechny Babišovy výroky o politickém procesu a honu na čarodějnice byly stejně jako jeho populistické sliby úplně mimo realitu. Nedovolme mu ukořistit tuto zemi pro sebe. Ve volbách máme možnost poslat jasný signál – lidé trávící více času v lavici obžalovaných než ve službě veřejnosti (v jeho případě parlamentní lavici) nemají místo ve vedení země,“ uvedla Nerudová na sociální síti X.

Pirátský předseda tvrdí, že se prokázala Babišova lež. „Znovu se ukázalo, že řeči pana Babiše o politickém procesu byly jen lži, za které by se měl veřejně omluvit. Rozhodnutí Městského soudu v Praze samozřejmě zcela respektuju,“ sdělil na sociální síti X.

„To ale nic nemění na tom, že byl pan AB během svého působení ve vládě po celou dobu ve střetu zájmu. Tím sobecky ohrozil 180 miliard z EU pro české občany. A když byl jako premiér trestně stíhaný, křičel, že nikdy neodstúpí, ať si to všichni zapamatují. ANO, pamatujeme si. Never more. Něco takového si naše země opravdu nezasloužila,“ dodal.

Jiní připomínají další kauzy někdejšího premiéra. „Je dobře, že lídr opozice není dotační podvodník. Je jen soudem opakovaně uznaný lhář a soudem opakovaně potvrzený spolupracovník StB,“ napsal na sociální síti X poslanec TOP 09 Michal Kučera.

Ironicky vůči odpůrcům Andreje Babiše se vyjadřují jeho sympatizanti. „15.45: Na českém Twitteru a v kavárnách zavládl smutek,“ napsal na sociální síti X poslanec hnutí ANO Milan Feranec.

Sám Babiš byl ve své reakci stručný. „Mám radost,“ svěřil se na sociální síti X. V závěrečné řeči označil obžalobu za lživou, odmítl spáchání jakéhokoliv trestného činu. Spolu s Nagyovou požádali, aby se vyhlášení rozsudku nemuseli zúčastnit.

Tagy: