Polští farmáři při protestech pálili pneumatiky i vlajky EU. Po střetech s policií jsou ranění

Polští farmáři ve Varšavě protestovali proti klimatické politice Evropské unie.

Policisté v Polsku se střetli s protestujícími farmáři

Několik polských policistů utrpělo zranění při střetech s demonstrujícími zemědělci poblíž sídla parlamentu ve Varšavě, tucet lidí bylo zadrženo, uvedla varšavská policie. Polští farmáři ve středu demonstrovali v hlavním městě proti klimatické politice Evropské unie a proti dovozu levnějších zemědělských produktů z Ukrajiny. Protestující podle médií zapálili pneumatiky, vlajky EU i rakev s nápisem Rolník. Střety s policií začaly už před úřadem premiéra, následovaly potyčky před Sejmem, sídlem dolní komory parlamentu. Středeční protest podle agentury AP provázely dosud největší násilnosti.

„Všechny incidenty byly nahrány a budou podrobeny analýze. V případě porušení zákona budou vyvozeny důsledky,“ uvedla policie podle televize TVN 24. Demonstranti po mužích zákona házeli dělobuchy a dlažební kostky, policie podle serveru Onet odpověděla slzným plynem.

ČTĚTE TAKÉ: Brutálně ji znásilnil, pak uškrtil. Polskem otřásla smrt Bělorusky, které nikdo nepomohl

Náměstek ministra zemědělství Michal Kolodziejczak prohlásil, že nevěří, že by nepokoje před Sejmem vyvolali „skuteční, normální rolníci“, a zdůraznil, že je nezbytné izolovat „provokatéry a výtržníky“.

Eurokomisař odpovědný za zemědělství Janusz Wojciechowski ve středu podle rádia RMF FM uvedl, že Evropská komise má příští týden představit své návrhy, kterými vyjde vstříc požadavkům protestujících farmářů a jež zmírní některá ustanovení Zelené dohody. Od těchto výroků se vzápětí distancovala Evropská komise jako od osobních názorů komisaře, které neodrážejí oficiální postoj EK, uvedl podle TVN 24 mluvčí komise Olof Gill.

Stanice poznamenala, že nespokojení farmáři chtěli vjet do hlavního města s traktory, ale nedostali souhlas radnice. Její rozhodnutí podpořily i soudy. Rolníci s traktory nicméně zablokovali dálnici vedoucí do metropole. K protestu se přidali také horníci, lesníci, myslivci a další odboráři.

Protestující požadují odstoupit od unijní Zelené dohody a uzavřít hranice před dovozem zemědělské produkce z Ukrajiny, který vnímají jako ohrožení svého živobytí. EU po začátku ruské invaze na Ukrajinu zrušila kvóty a cla na dovoz ukrajinských zemědělských produktů, čímž rozhněvala farmáře z Polska, Maďarska a Slovenska, podle kterých produkce z Ukrajiny sráží ceny na trhu. Ukrajinský premiér Denys Šmyhal nedávno řekl, že Ukrajina v posledních měsících neprodává své obilí na polském trhu, ukrajinské obilí je přepravováno přes Polsko pouze v tranzitu. Přes hranici s Polskem podle něj prochází pouze pět procent vývozu zemědělských produktů.

Rusko vráží klín mezi Varšavu a Kyjev

Protesty zvyšují tlak na proevropskou vládu premiéra Donalda Tuska, která se snaží podporovat Ukrajinu. Tusk se snažil vyhovět rolníkům a označil jejich hněv za oprávněný. Uvedl, že se chystá navrhnout změny v Zelené dohodě. Upozornil, že problémy na unijním trhu způsobuje i dovoz zemědělských produktů z Ruska a Běloruska. Polští zákonodárci se podle listu Rzeczpospolita chystají vyzvat EU, aby tento dovoz zakázala.

Na demonstracích se objevila i protiukrajinská hesla. Polské úřady se domnívají, že se Rusko snaží vrážet klín mezi Varšavu a Kyjev.

Zemědělství, lesnictví a rybolov vytvářejí podle Světové banky méně než tři procenta hrubého domácího produktu Polska, dodala AP.

Zemědělci protestují i v dalších evropských zemích, včetně České republiky. V Praze chtějí při dalším protestu ve čtvrtek upozornit na to, že vláda podle nich neřeší jejich problémy. Očekává se, že mohou přijet až tisíce zemědělců a s nimi stovky traktorů a další zemědělské techniky.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Laciné koblihy v Polsku lákají Čechy. Jsou tam i desetkrát levnější, nestojí ani dvě koruny

Tagy: