Brutálně ji znásilnil, pak uškrtil. Polskem otřásla smrt Bělorusky, které nikdo nepomohl

Lidé ve Varšavě uctívají památku 25leté ženy.

Znásilnění ve Varšavě

V Polsku se v posledních dnech stalo jedním z hlavních témat veřejné diskuze úmrtí 25leté Bělorusky, kterou před zraky kolemjdoucích na konci února na ulici v centru Varšavy brutálně znásilnil muž. Případ vyvolal debatu o bezpečí žen v Polsku, napsal portál Nastojaščeje vremja. Ve středu na památku ženy, která následkům útoku podlehla, projde Varšavou průvod. Rozhořčení nad činem vyjádřila mimo jiné vůdkyně běloruské opozice Svjatlana Cichanouská.

Útočník v masce a s nožem mladou Bělorusku napadl, když se vracela ráno 25. února domů. Poté ji zatáhl do blízkého dvora, kde ji brutálně zbil a znásilnil. Znásilnění přitom viděly dvě ženy, které šly okolo a na chvíli se zastavily, což zachytily kamery. Znásilňované ženě ale nepomohly, protože podle své výpovědi na policii měly za to, že se dívají na dva lidi bez domova mající konsensuální sexuální styk, uvedl server Wiadomości.

ČTĚTE TAKÉ: Řidič Fordu vjel do davu ve Štětíně, srazil i děti. Lidé létali, nešlo o nehodu, tvrdí svědek

Svědkyně ve své výpovědi také uvedly, že muž je vulgárním jazykem přesvědčoval, aby odešly. Že byly svědky útoku, jim podle jejich tvrzení došlo až ze zpráv v médiích.

Ženu v bezvědomí našel vrátný a zavolal na policii. Běloruska zemřela v pátek v nemocnici. Policie zadržela podezřelého, jímž je 23letý Dorian S. Podle policie útočník Bělorusku po znásilnění uškrtil. Hrozí mu až doživotí. Už v minulosti byl muž odsouzen za drogy a krádeže. Policie našla v jeho bytě knihu o vraždách a znásilněních.

Несколько дней Лиза отчаянно боролась за свою жизнь. Жизнь, которую у неё безжалостно отняли. Это просто невыносимо!...

Posted by Святлана Ціханоўская on Friday, March 1, 2024

Útok na mladou ženu důrazně odsoudila Svjatlana Cichanouská, která je od běloruských prezidentských voleb v roce 2020 hlavní tváří běloruské opozice. „Je těžké popsat bolest, kterou nyní cítím. Ale cítím i zlost. Zlost kvůli té nespravedlnosti. Kvůli tomu, že se ženy nemohou cítit v bezpečí. Kvůli tomu, že někdo z toho, co se stalo, viní oběť násilí,“ napsala na Facebooku.

„Jmenovala se Liza, bylo jí 25 let, měla hnědé oči a talent na navrhování čepic. Do Polska přijela jako uprchlice z Běloruska,“ uvedli organizátoři středečního pietního průvodu. „Co měla za plány a o čem snila, se už nedozvíme. Byla brutálně znásilněna a zavražděna v noci v exkluzivní čtvrti v centru Varšavy. Nikdo nezareagoval, nikdo nezavolal na linku 112,“ uvedli také organizátoři akce.

Účastníci průvodu by měli po dobu jeho trvání zachovat ticho, aby upozornili na to, že většina obětí znásilnění není s to během útoku křičet kvůli efektu zamrznutí nebo ztráty vědomí. K tomu, že ženě nikdo nepomohl, podle organizátorů přispělo právě i to, že nekřičela.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Mladou ženu umučili její kamarádi, chvíle hrůzy si natáčeli. Odporný zločin, popsal policista

Tagy: