Stop zelenému šílenství, žádají polští rolníci. Ve Varšavě pálí pneumatiky a pracovní oděvy

Tisíce polských zemědělců v úterý demonstrují v centru Varšavy proti takzvané zelené politice Evropské unie a zároveň požadují, aby vláda nechala zavřít hranice kvůli dovozu levnějších zemědělských produktů z Ukrajiny. Na svém webu o tom informuje televizní stanice TVN24. Pořadatelé ještě před demonstrací očekávali, že se jí zúčastní na 10 000 lidí, později podle listu Gazeta Wyborcza zvýšili odhad na 30 000 až 50 000 demonstrantů.

Nespokojení zemědělci s červenobílými polskými vlajkami, v jejichž čele jel traktor se slaměným tankem na přívěsu, skandovali hesla a nesli transparenty s nápisy „My rolníci, svobodní Poláci, říkáme stop zelenému šílenství“ či „Rolník živí, rolník brání, ale hloupost tě předhoní“. Před zahájením pochodu zazpívali hymnu, odpalovali dělobuchy a petardy a také zapálili několik ohňů z pneumatik a pracovních oděvů.

K TÉMATU: Čeští zemědělci blokovali hranice. S německými kolegy si předávali pivo a jablka

Protest, který by měl trvat do 15:00, komplikuje dopravu v centru metropole.

Očekává se, že demonstranti předají petici předsedovi vlády. Přijmout by je měl maršálek Sejmu, tedy předseda sněmovny. K protestu se přidali také autodopravci a horníci.

„Nejde jen o nás, zemědělce. Je to o vás všech. Protože co budete jíst, když tu nebudeme?“ cituje Gazeta Wyborcza jednoho z nespokojených farmářů. Ten demonstraci označil za další akci v sérii zemědělských protestů.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Lítost nad zemědělci. Stal se z nich politický podvozek, Kubáček tvrdě kritizoval Vondru

Tagy: