Popelka českého MMA a přemožitelka Pudilové. Bledá se oklepala a jde znovu do boje v UFC

Je jí teprve 21 let a už bojuje v nejprestižnější lize světa. Tereza Bledá je supertalentem české MMA. V poslední bitvě pod logem UFC však zažila porážku, a to tvrdým kopem od brazilské ranařky Natalie Silvaové. „Samozřejmě že ta prohra, její první vůbec, pro ni byla dost skličující. Ale hodně zapracovala na všech stránkách svého boje,“ říká trenér André Reinders před dalším zápasem své svěřenkyně, která se v neděli ráno střetne s Gabriellou Fernandesovou na akci UFC Fight Night: Vettori vs. Cannonier.

Stala se na české MMA scéně obdivuhodným zjevením. Na konci května v roce 2020 nastoupila Tereza Bledá do zápasu podle unikátních pravidel na turnaji Oktagon Underground. Proti ní do klece vstoupila Lucie Pudilová, tehdy čerstvá exzápasnice UFC. „Zažije moje tvrdý příbramský pěsti,“ tvrdila zkušenější bojovnice. Ale nestalo se, v souboji dominovala osmnáctiletá Bledá.

Všechny tím tehdy šokovala a nadchla. Sál se zastavil, bylo jasné, že je tu nová hvězda. Právě proto ji promotér Ondřej Novotný označil za „novou Popelku českého MMA“.

ČTĚTE TAKÉ: Šachista, plavčík i hrobník. UFC bojovník Dvořák má za sebou neuvěřitelnou kariéru

Tato přezdívka se jí sice moc nezamlouvá, ale když zazní, každý fanoušek bojových sportů ví, o kom je řeč.

V roce 2021 se Bledá dokonce stala první ženskou šampionkou organizace Oktagon, bylo tak jen otázkou času, kdy jí do svých řad povolá nejprestižnější liga, UFC.

Došlo k tomu loni v září, kdy byla pozvána do show Dana White’s Contender Series, v níž si šéf legendární americké značky vybírá nové posily. Byť Bledá tehdy zápas s Brazilkou jménem Nayara Arnault Maia Correia na body vyhrála, touženou vstupenku hned nedostala. K tomu došlo až v listopadu. V duelu s Natalií Silvaovou však zažila porážku, a to technickým knockoutem ve třetím kole. Jednalo se tak o první a nepříjemný neúspěch.

Znovu a lépe

V neděli brzy ráno bude Bledá nastupovat do dalšího duelu na turnaji UFC Fight Night v Las Vegas. A podle trenéra Andrého Reinderse se už dokázala z prohry správně „oklepat“.

„Tereza je na tom teď skvěle. Samozřejmě že ta prohra, její první vůbec, pro ni byla dost skličující. Ale hodně zapracovalo na všech stránkách svého boje a myslím, že je hlavně mentálně skvěle nastavená, což byla ta hlavní zrada v předešlém UFC zápase,“ říká kouč pro CNN Prima NEWS. „Myslím, že si nikdo neumí představit tlak, který tehdy byl na v té době dvacetiletou holku na vrcholném světovém pódiu. Podle mě je teď připravená mnohem lépe a ví, do čeho jde. Věřím, že předvede skvělý výkon.“

Soupeřkou jednadvacetileté Češky bude opět zápasnice z Brazílie, a to Gabriella Fernandes.

„Máme ji pečlivě nastudovanou, je to šampionka LFA, což je jedna z takových ‚farem‘ pro UFC. Má obrácený gard (levačka, pozn. red.), je to tvrdá stikerka, byť spousta lidí by podle jejího rekordu řekla, že je to zemařka, protože má několik ukončení na zemi,“ upozorňuje Reinders. „Ale není to její nejnebezpečnější stránka. Jedná se o komplexní bojovnici. Každopádně nejnebezpečnější bude v postoji, má tvrdé kopy. Na zemi je však Tereza určitě lepší, takže uvidíme, komu se podaří prosadit svůj způsob boje. Věříme, že to bude Tereza.“

O hlavní zápas turnaje se postarají dva zkušení UFC gladiátoři. Devětadvacetiletý Ital Marvin Vettori a o deset let starší Američan Jared Cannonier.

„Na hlavní zápas se obrovsky těším, protože je to zajímavé srovnání dvou bojovníků ze špičky střední divize. Oba prohráli se šampionem Israelem Adesanyou na body,“ říká český kouč. „Je to podle mě skvěle postavený zápas, který bude i divácky atraktivní vzhledem ke stylu obou bojovníků. Sám jsem zvědavý, jak to dopadne.“

Tagy:
MMA André Reinders Lucie Pudilová Ultimate Fighting Championship Tereza Bledá Marvin Vettori Jared Cannonier