Poradíme vám, jak správně položit koberec

Máte nový koberec a řešíte jeho instalaci? Bojíte se? Ne, skutečně to nemusí být noční můra, když víte, jak na to. Instalace koberce není tak náročná jako pokládka laminátu nebo linolea. Může dokonce proběhnout hned několika způsoby. Samotná pokládka není dokonce ani příliš fyzicky náročná. Neobejde se však bez důkladné přípravy podkladu.

Co k tomu budete potřebovat:

  • oboustrannou lepicí pásku
  • kobercovou pásku
  • ostrý nůž na koberec
  • pravítko
  • měřící pásku
  • tužku
  • kobercové lišty
  • hřebíky, kladivo
  • případně také fixační lepidlo a váleček

Dobře instalovaný koberec

Dobře instalovaný koberec  musí být zarovnaný s okrajem stěn, a to i v obtížných rozích. Aby k tomu došlo, je zapotřebí před položením koberce podlahu nejprve důkladně připravit. Musí z ní být odstraněn starý koberec i veškerý nábytek. Podlaha by měla být také suchá, rovná a čistá. Odstranit byste měli rovněž i přechodové a obvodové lišty. Podlahu také povysávejte.

Pokládka koberce

Nový koberec by měl být ideálně o něco větší. Při nákupu je proto dobré vzít o 5% větší koberec. Zmenšit totiž jde vždycky, ale když vám bude kousek chybět, budete mít před sebou jen těžko řešitelný problém. U menších místností do 20 metrů čtverečních stačí, když koberec k podlaze zafixujete oboustrannou lepící páskou. Po obvodu místnosti, u hranice se zdí, nalepte oboustrannou lepící pásku, z níž však ještě nesundávejte svrchní ochrannou část. Koberec rozložte od stěny ke stěně a nechte ho uležet bez zátěže ideálně přes noc. Měl by se během té doby sám přirozeně vyrovnat.

Druhý den si pak vezměte na pomoc ostrý nůž nebo řezák. Koberec uhlaďte, vytlačte bubliny a přitlačte ho ke stěně tak, aby těsně přiléhal, a pokud přesahuje, odřízněte přečnívající zbytky. Až následně vyřízněte rohy a jiné výklenky. Okraje koberce je dobré začistit kobercovou páskou, nebude se pak krabatit. Měl by být k povrchu také zafixován.

Fixace koberce k podkladu proběhne tak, že ho jednoduše přilepíte na onu oboustrannou lepící pásku pod kobercem, z níž odstraníte svrchní ochrannou část. U větších místností je ale lepší, když koberec k podlaze zafixujete s pomocí fixačního lepidla a hladkého pěnového válečku. Pokud se rozhodnete pro tento způsob lepení, odsuňte polovinu koberce z pracovní plochy, naneste na příslušná místa lepidlo, počkejte tak dlouho, jak uvádí výrobce lepidla na obalu a pak položte zpět koberec. To samé potom proveďte i s druhou polovinou koberce. Nakonec koberec na okrajích důkladně k podlaze přitlačte.

Nakonec můžete ke stěnám nainstalovat kobercové lišty, které zakryjí případné roztřepené konce. Pokud si na to netroufáte, není žádná ostuda, když si na to pozvete profesionály.

Tagy: