Od Rusů jsem nebral úplatky, odmítl Bystroň z AfD nařčení. Kauzu chce osobně vysvětlit

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v dopise adresovaném vedení strany odmítl podezření, že od Rusů přijímal úplatky. Informovala o tom agentura DPA, která má dopis k dispozici. Bystroňovo prohlášení přijala AfD ve čtvrtek odpoledne. Bystroň už dříve řekl, že chce straně celou kauzu osobně vysvětlit po velikonočních prázdninách. Příležitost k tomu bude mít příští pondělí na schůzce vedení AfD. Podle Bystroně také není náhoda, že kampaň vůči němu začala v ČR. Chce, aby AfD požádala BIS o zveřejnění nahrávek. S kampaní pro eurovolby přestat nechce.

„Nikdy jsem od pracovníka VoE (nebo od nějakého Rusa) nedostal peníze či kryptoměnu,“ napsal Bystroň. Poznamenal, že vládní činitelé se pokoušejí vysoké volební preference opozice zvrátit očerňující kampaní a s pomocí tajných služeb. Dodal, že podezření namířená vůči němu jsou lži a falešná obvinění.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Proč jste zabili těch 100 milionů lidí? Peksa se vysmál Konečné za spojení s Jandejskem

Zkratka VoE, kterou Bystroň použil, odkazuje na nyní zablokovanou platformu Voice of Europe. Ta publikovala protiukrajinské a proruské postoje. Bystroň tomuto médiu v minulosti poskytoval rozhovory.

Spolupředsedové AfD Tino Chrupalla a Alice Weidelová vyzvali Bystroně, aby jim do čtvrteční druhé hodiny odpolední poskytl písemné vysvětlení k celému případu. Očekává se, že v pondělí bude poslanec s vedením strany o věci osobně hovořit.

Bystroň je dvojkou AfD pro červnové volby do Evropského parlamentu. Ve straně se mezitím objevily názory, že by až do vysvětlení kauzy měl zůstat mimo volební kampaň.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vláda rozšířila sankční seznam. Jedna z osob je úzce napojena na Putina, řekl Fiala

Tagy: