Proč jste zabili těch 100 milionů lidí? Peksa se vysmál Konečné za spojení s Jandejskem

Mikuláš Peksa a Kateřina Konečná

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ (13)

Spojení podnikatele Zdeňka Jandejska s komunisty vyvolalo mnoho reakcí na sociálních sítích. Bývalý šéf Agrární komory se bude ucházet o hlasy ve volbách do Evropského parlamentu, a to na kandidátce Stačilo!. „Měl jsem dojem, že jste zabili celosvětově asi 100 milionů lidí, aby se přesně tyhle věci neděly,“ vzkázal europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti) šéfce KSČM Kateřině Konečné.

„Máte koho volit. Stačilo! není jen nahodilá koalice pro eurovolby. Je to příběh, který se začal psát hned po volbách 2021, na jehož konci je ukončení Fialovy hrůzovlády. Nejhorší vlády za posledních 35 let. Nedovolíme, aby opět propadla pětina hlasů. Proto hlásíme další posily. Vítáme u nás Jarmilu Dubravskou a Zdeňka Jandejska,“ pochlubila se Konečná na sociální síti X.

Právě spojení komunistů s Jandejskem v jedné koalici mnoho lidí pobavilo. Organizátor nedávných protivládních protestů a bývalý šéf Agrární komory, jehož společnost pobírá na dotacích kolem dvou miliard korun ročně, figuruje na kandidátce Stačilo! na 21. místě. Představen byl jako „zemědělský expert“.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vládní spor o eurokomisaře a problém pro STAN? Fiala i Vondra se postavili na stranu Pirátů

„Hele, můžu se zeptat, jak se ta vaše komunistická ideologie popasovává s kapitalistou na kandidátce, který si do EU doslova jde přihrát prachy z veřejných rozpočtů pro svou firmu? Já jsem o vás nikdy neměl moc iluze, ale měl jsem dojem, že jste zabili celosvětově asi 100 milionů lidí, aby se přesně tyhle věci neděly. Takže už ani tohle neplatí?“ ptal se Konečné Mikuláš Peksa.

Na zvláštní ideologický nesoulad upozornili i další europoslanci. „Ze Zdeňka Jandejska se stává rudý agrobaron. Neuvěřitelný bizár, že se jeden z největších českých zemědělců paktuje s komunisty. Ale že se nám pěkně vybarvil,“ uvedla na X Veronika Vrecionová (ODS). „Agrobaron na kandidátce komunistů. Co bude dál?“ doplnil Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

A jak Konečná na kritiku plnou posměšků reagovala? Například Peksovi šéfka KSČM odpověděla následovně: „Už zase, pane kolego? Kdo koho zabil? Já se narodila v roce 1981. Vy už jste úplně delulu. V den, kdy mi jakýkoliv člen současné vládní koalice začne odpovídat věcně a bez použití něčeho o minulém režimu, si dám panáka. O těch komunistech to můžete říct ve frakci Zelených, kde jste členem. Určitě se to tam některým kolegům bude líbit. Pravicoví Piráti, co si v Evropském parlamentu hrají na levici, mě nepřestanou bavit.“

Pirátský europoslanec ve své odpovědi znovu zmínil zločiny komunismu. „Koho kdo zabil? No asi 60 milionů v Číně, nějakých 30 milionů v SSSR a pak pár ‚drobných‘ milionů mrtvol v přilehlém okolí. To je výsledek ideologie, která se jmenuje komunistická – stejně jako vaše strana. A záměrem bylo, jak jste vy sami říkali, zničit kapitalisty jako třídu. Jenom jsem se vás chtěl slušně zeptat, jestli ta hromada mrtvol byl omyl a zda jste teda vlastně celou dobu mysleli na blaho kapitalisty Jandejska,“ sdělil Peksa.

K tomu naznačil, že tandem Jandejsek a KSČM vnímá jako většího kočkopsa, než evropské propojení ODS s TOP 09 a KDU-ČSL do koalice Spolu.

Volby do Evropského parlamentu se uskuteční již začátkem června. CNN Prima NEWS pravidelně nabízí rozhovory s jednotlivými kandidáty. Přečtěte si ty nejzajímavější z nich.

Tagy: