Přišla ukrajinská armáda o vrchního velitele Zalužného? Není to pravda, vyvrací ministerstvo

Šéf ukrajinské armády generál Valerij Zalužnyj měl být odvolán. Tato informace s odvoláním na ukrajinského poslance Oleksiije Gončarenka se šířila pondělním mediálním prostorem jako blesk. Generálovi měla být nabídnuta funkce velvyslance v jedné z evropských zemí, kterou měl ale Zalužnyj odmítnout. Ukrajinské ministerstvo vnitra zprávu o odvolání Zálužného popřelo, uvedla ukrajinská tisková agentura Unian.

„Máme nového vrchního velitele. Prezident Volodymyr Zelenskyj jmenoval Kirilla Budanova, šéfa rozvědky, aby nahradil Valerije Zalužného,“ napsal novinář Roman Tsimbalyuk  na Facebooku.

ČTĚTE TAKÉ: Záběry ohnivého pekla a hromady šrotu. Ruský konvoj narazil na tvrdý ukrajinský odpor

To, že Valerij Zalužnyj už nezastává funkci vrchního velitele ukrajinských ozbrojených sil oznámil na svém telegramovém účtu ukrajinský poslanec Oleksiij Gončarenko a jeho bývalý kolega Boryslav Bereza.

Gončarenko tvrdí, že informace o Zalužného konci je neoficiální. Nabídnut mu měl být post velvyslance „v evropské zemi“, generál to ale odmítl.

Ukrajinské ministerstvo obrany vzápětí informace o údajné „rezignaci“ Zalužného nejsou pravdivé. „Vážení novináři, okamžitě všem odpovídáme: Ne, to není pravda,“ uvedlo ministerstvo na svém telegramovém účtu.

O tom, že vztahy mezi ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a generálem Zalužným jsou napjaté, se ví delší dobu. Například poslankyně za Zelenského stranu Služebník lidu Mariana Bezuhlaová žádala v parlamentu odvolání generála z funkce velitele ukrajinské armády kvůli jeho údajné neschopnosti. Na konci loňského roku Zelenskyj řekl, že se Zalužným plánuje i nadále spolupracovat, píše agentura Unian.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ukrajina sestřelila ruské špionážní letadlo

Tagy:
armáda odvolání velení vrchní velitel UNIAN Valerij Fedorovyč Zalužnyj