Záběry ohnivého pekla a hromady šrotu. Ruský konvoj narazil na tvrdý ukrajinský odpor

Ukrajinský úder na ruské okupanty

Ukrajinský úder na ruské okupanty

Ukrajinská 79. vzdušná výsadková brigáda provedla překvapivý úder na ruský konvoj těžké techniky, který projížděl Doněckou oblastí. Pro některé okupanty měl střet fatální následky. O demolici opuštěných obrněnců včetně tanků či vozidel typu BMP se později postarali operátoři ukrajinských dronů. Bližší okolnosti zveřejněných záběrů je v průběhu ruské agrese složité nezávisle ověřit.

„Likvidujeme ruské posádky obrněných vozidel. Nepřítel se opět pokusil proniknout hluboko do našich obranných linií. Útok byl odražen,“ uvedla na Telegramu vojenská skupina s názvem „Perun“, která patří pod ukrajinskou 79. vzdušnou výsadkovou brigádu.

Na záběrech je vidět ruský konvoj, který narazil na tuhý ukrajinský odpor, když projížděl oblastí v okolí doněcké Marjinky. Kolona skládající se z tanků a dalších obrněných vozidel byla nucena zastavit na jedné z polních cest.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Záběry brutální „hry na schovávanou“. Ukrajinský dron dostihl okupanty a explodoval

Část ruské posádky se rozhodla opustit palubu a utéct. Na prchající okupanty však zaútočil ukrajinský dron, který na vojáky svrhával bomby. V mnoha případech výbušniny explodovaly v bezprostřední blízkosti ruských jednotek.

Demolici opuštěných obrněných vozidel později zajistil kombinovaný úder dronů Mavic a FPV. Uvnitř některých obrněnců došlo ke vzplanutí munice, což způsobilo mohutný požár. „Ukrajinci zničili ruské vybavení po neúspěšném útoku ‚orků‘,“ komentoval analytický účet Getty na sociální síti X.

Ukrajinská Hirošima

Výsadkáři ze 79. brigády se nejvíce proslavili právě během bojů u Marjinku. Jde o jedno z nejzničenějších ukrajinských měst. Marjinka leží kousek od Doněcku – oblastního města, které už od roku 2014 kontrolují proruští separatisté a ruská armáda. Místní obyvatelé si tak na válku zvykali dlouhé roky.

Za totální demolicí Marjinky stálo vedle každodenních pouličních bojů také dělostřelectvo okupantů i taktika, kterou uplatňovaly posádky ruských tanků. Ty systematicky srovnávaly se zemí všechny budovy, v nichž se mohli nacházet ukrajinští vojáci, ale i civilisté.

Ruská armáda doněcké město, které bývá přirovnáváno k polské Varšavě z roku 1944 či k japonské Hirošimě z roku 1945, definitivně obsadila koncem prosince. Vzhledem ke katastrofálnímu stavu Marjinky však tento posun invazních jednotek rozhodně nelze označit za velký strategický úspěch.

Podívejte se na další záběry: Úder dronu na ruské vojáky. Přežila jen myš, lezla po mrtvém okupantovi

Tagy:
válka vojáci dron voják Ukrajina výbuch exploze drony Rusko Donbas vojenský konvoj granát obrněné vozidlo těžká technika Doněcká oblast sebevražedné drony Marjinka Ukrajinská 79. vzdušná výsadková brigáda