Renesanční, takové jsou receptury Jenčíka a jeho dcer
A jak by mohly nebýt, v rukách čtvrté generace rodiny, která vyrábí skutečné klenoty v lahvích. A ví to celý kraj, rodinu Jenčíků po generace navštěvují milovníci lihovin s vytříbenou chutí z celých západních Čech. A není to jen o dobrém pití, třeba takové Amaretto Dorato je základem pro skutečné vánoční kulinářské zázraky.
Víte, že recept na Amarretto je ze 16. století?
U Jenčíků to vědí velmi dobře. Podle legendy sahá historie tohoto známého nápoje do romantické italské renesance. V roce 1525 byl umělec Bernardino Luini, brilantní žák Leonarda da Vinciho, pověřen malováním fresky Madony ve městě Saronnu. Jako předlohu pro své dílo použil místní hostinskou, která mu jako projev vděku připravila baňku plnou jemného jantarového likéru, voňavého po mandlích. Tak vznikla legenda DISARONNO, z prostého gesta laskavosti a jedinečné kombinace tajných ingrediencí. Freska je v kostele města Saronno dodnes. Amaretto Disaronno zná celý svět a v likérce Jenčík a dcery si vychutnáte tuto renesanční lahůdku jako Amaretto Dorato.
Amaretto Dorato je základem pro skutečné vánoční kulinářské zázraky Zdroj: Jenčík a dcery
Amaretto Dorato patří k Vánocům
Samotná jeho chuť je vánoční, to vědí všichni, co jezdívali za babičkou. Co ale teprve, když se zapojí trošku kulinářské fantazie. Zkusili jste třeba „Tříkrálový“ palačinkový dort? U Jenčíků ho vyzkoušeli za vás a je to docela snadné. Pokud víte, jak na palačinky, a máte Amaretto Dorato, stačí už jen jedna fazole a nová vánoční tradice je na světě. Recept je snadný, celý si jej můžete přečíst na Facebooku Jenčík a dcery
Tříkrálový palačinkový dort s trochou Amaretta Dorata Zdroj: Jenčík a dcery
Ledová čokoláda pro milovníky zimních koktejlů
Pro ty, kteří si raději vychutnají doušek zimního koktejlu a vaření přenechají jiným, přijde určitě vhod Ledová čokoláda, opět z receptáře Jenčíkových dcer. Do shakeru nalijte smetanu, přidejte Amaretto Dorato, Ořech/Prádelský Voříšek, Tuzemák Jenčík 40%, cukrový sirup a nasypte kakao. Promíchejte a přes sítko nalijte do sklenky. Na hladinku strouhněte muškátový oříšek, perník, případně posypejte drcenými kešu oříšky. Pokud máte chuť na vydatný koktejl, ozdobte i vyšlehanou šlehačkou.
Na 1 porci budete potřebovat:
40 ml likéru Ořech/ Prádelský Voříšek od Jenčík & dcery, 20 ml Amaretto Dorato, 10 ml Tuzemák Jenčík 40%, 20 ml smetany, 20 ml cukrového sirupu třtinového, 1-2 lžičky dobrého kakaa
Trojdílný shaker
Na ozdobu bob šlehačky, drcené kešu, strouhaný perník, strouhaný muškát