Revoluční a jedinečný exteriér reprezentuje špičkový design v segmentu SUV

Zcela nový Tucson není pouhou evolucí předchozí generace. Z hlediska designu totiž představuje pro značku Hyundai doslova revoluci. Karoserie je v porovnání s předchůdcem celkově větší a širší. Její design kombinuje ostré hrany a dynamické proporce s pestrým střídáním ploch. Výsledkem je progresivní vzhled bez kompromisů s charakterem robustního SUV, jímž se Tucson tradičně vyznačuje.

Zcela nový Tucson je prvním nově vyvinutým SUV Hyundai navrženým v souladu s novou designérskou identitou „smyslné sportovnosti“. Toto pojetí je charakterizováno harmonií mezi čtyřmi elementárními prvky: proporcemi, uspořádáním, stylem a technologiemi. Jeho účelem je využitím inovativních technologických řešení dodat modelům Hyundai dotek smyslnosti a emocí.

Smyslná sportovnost

„Misí ‚smyslné sportovnosti‘ je zvyšování emocionální kvality automobilového designu. Chceme v našich zákaznících ještě více probouzet emoce. Zcela nový Tucson představuje vrcholnou formu evoluce tohoto pojetí a jednoznačné vyjádření nezastavitelného pokroku značky Hyundai,“ řekl SangYup Lee, viceprezident a vedoucího globálního designérského centra Hyundai.

„Pokrokový, experimentální design tohoto modelu je věrný jeho průkopnickému duchu a zvyšuje laťku v segmentu s vůbec největší konkurencí na trhu.“

Progresivní designérský styl zcela nového modelu Tucson byl inspirován koncepčním SUV Hyundai Vision T, představeným v roce 2019 na autosalonu AutoMobility LA v Los Angeles. Stylistické motivy studie Vision T, podřízené principům stejné designérské identity, ztělesňují koncept dynamismu a reprezentují designérské pojetí SUV jako „městského dobrodruha“.

Designéři Hyundai tentokrát upustili od tradičních metod kreslení a skicování. Futuristické stylistické prvky zcela nového modelu Tucson vyvíjeli prostřednictvím geometrických algoritmů, které jsou produktem nejmodernější digitální technologie. Tento proces, známý pod označením „parametrická dynamika“, využívá linie, plochy, hrany a tvary vytvořené na základě digitálních dat. Tímto způsobem vznikl neotřelý vzhled s odvážnou estetikou. V celém designu tohoto SUV se opakují výrazné geometrické motivy – „parametrické drahokamy“ - dodávající vozu progresivní charakter.

Nejnápadnějším prvkem je maska chladiče s „parametrickými skrytými světly“, díky nimž model vytváří skutečně silný první dojem. Jakmile jsou světla vypnuta, jeví se jako pokrytá tmavými geometrickými vzory, které díky perfektnímu začlenění do mřížky chladiče téměř nelze rozeznat od LED světel pro denní svícení. Nejmodernější technologie osvětlení s průsvitným zrcadlovým efektem zajišťuje, že se tmavý chrom na masce chladiče po zapnutí světel pro denní svícení přemění v pomyslné drahokamy. Elegantní vzhled je tak obohacen o mimořádně přitažlivý prvek.

„Parametrické drahokamy“ jsou prominentním stylistickým prvkem také při pohledu z profilu. Ostře řezané plochy vytvářejí okouzlující kontrast mezi elegantní siluetou a robustním klínovitým tvarem karoserie, čímž vzniká dojem dynamického pohybu vpřed i u stojícího vozidla. Sportovní tvary plynule přecházejí do hranatých podběhů kol z lehké slitiny, přispívajících k působivému, dynamickému postoji. Sportovní duch modelu Tucson je umocněn chromovanou ozdobnou lištou parabolického tvaru, vycházejících od vnějších zpětných zrcátek a sahajících až ke střešním C sloupkům. Z profilu jsou dveře zvýrazněny odvážnou ostrou boční charakterovou linií, harmonicky ladící s robustním a drsným vzhledem dynamických, hranatých podběhů kol.

Zadní světla se skrytými parametrickými detaily pokračují ve stejném designovém duchu. I zadní nárazník nese detaily tvořené parametrickými vzory s trojrozměrným efektem a kombinuje je se sportovními ozdobnými prvky. Čtvrtá generace Tucsonu je navíc prvním modelem značky Hyundai, který má skrytý zadní stěrač umístěný pod spoilerem. Výčet stylistický high-tech prvků završuje logo Hyundai z leštěného skla, které vypadá trojrozměrně, ale ve skutečnosti vůbec nevystupuje nad okolní plochy, čímž se odlišuje od tradičních emblémů automobilových výrobců.

Barvy karoserie

Zákazníci si mohou zcela nový Tucson zvolit v jednom z devíti laků karoserie. Tři z nich – Shimmering Silver, Amazon Gray a Teal – jsou nové. Pro ještě širší možnosti individualizace lze vybrat také příplatkovou barevně odlišenou střechu:

  • Shimmering Silver [NOVINKA], na přání se střechou v odstínu Dark Knight
  • Amazon Gray [NOVINKA], volitelně se střechou v odstínu Phantom Black
  • Teal [NOVINKA], volitelně se střechou v odstínu Dark Knight
  • Phantom Black, volitelně se střechou v odstínu Dark Knight
  • Polar White, volitelně se střechou v odstínu Phantom Black
  • Engine Red, volitelně se střechou v odstínu Phantom Black
  • Sunset Red, volitelně se střechou v odstínu Phantom Black
  • Silky Bronze, volitelně se střechou v odstínu Dark Knight
  • Dark Knight, volitelně se střechou v odstínu Phantom Black