Schladming: Štýrská perla není jen pro lyžaře, okouzlí vás i uprostřed léta

Rakousko je mezi Čechy oblíbenou destinací především v zimě. Tamní nekonečné sjezdovky nabízejí takřka neomezenou zábavu pro celou rodinu. Svou nádhernou přírodou však náš jižní soused dokáže bezpochyby oslnit i v té části roku, kdy sníh pokrývá jen nejvyšší vrcholky Alp.

Pomalu se z toho stává tradice. Vyrazit před začátkem hlavní letní turistické sezóny na pár dní do Rakouska, vyčistit hlavu, pokochat se překrásnou přírodou a spálit pár kalorií. Nejinak tomu bylo i letos v červnu, kdy jsem do auta naložil své dva syny a společně jsme se vydali na prodloužený víkend do země milovníkům hor zaslíbené.

Cílem naší pětihodinové cesty je malebné městečko v údolí řeky Enns a na úpatí „houpačky čtyř hor“ Planai, Hochwurzen, Hauser Kaibling a Reiteralm. Ubytování máme rezervováno ve čtyřhvězdičkovém hotelu Falkensteiner Hotel Schladming, z jehož oken máme na dohled lanovku na Planai.

Na vlnách řeky Enns

Nudit se zde rozhodně nebudeme, čeká nás poměrně bohatý program. Hned poté, co obsadíme pokoj v nejvyšším patře hotelu, vyrážíme do areálu nedalekého plaveckého komplexu, kde si nás do parády bere rakouský vicemistr světa v plážovém volejbalu Alexander Horst. Během dvouhodinové lekce si procvičíme základní triky „beache“ a na samém konci vyzkoušíme i něco jako zápas. Samozřejmě vše uzpůsobeno faktu, že týmy jsou nakombinované z dospěláků a jejich ratolestí.

Druhý den krátce po snídani vyrážíme do nedaleké vesničky Aich, kde prostřednictvím Kajakschule KAJAKTIV nakoukneme do světa plavby na divoké řece. Pro zkušeného vodáka by v tomto případě sousloví „divoká řeka“ znělo úsměvně, pro lidi kanoistikou nepolíbené byla rychlost toku řeky Enns tak akorát. Instruktor Andy si ale naše schopnosti nejprve vyzkoušel na cvičném jezírku. Naši skupinku rozdělil do dvojic, jen v mém případě to nebylo dost dobře možné, a tak zvolil variantu, kdy jsme já, mí synové a Andy nasedli do miniraftu, což se ukázalo jako skvělá varianta.

Asi po půlhodině jsme nafukovací plavidla vytáhli z jezírka a vydali se ke klidnému „ramínku“ řeky Enns. Tam jsme od Andyho dostali poslední instrukce a hurá na vodu. Přestože mám z vody velký respekt a podobná dobrodružství příliš nevyhledávám, tohle mě zcela uchvátilo. Že se jednalo o skvělý výlet, dokázala i reakce mých ratolestí, které se asi po hodině plavby jen neochotně z miniraftu zvedaly. V jejím průběhu nám Andy vyprávěl nejen o tom, že sjíždět řeku je filozofie a životní postoj, dozvěděli jsme se také, že má na kontě zkušenosti coby speleolog, a že má také české předky. A jako důkaz připojil pár českých slovíček.

Karta, co otvírá stovky možností

Nabízí se, že když v létě vyrazíte do hor, vaší hlavní aktivitou bude turistika. Jenže tohle u našich jižních sousedů už dávno neplatí. Alpská střediska nabízejí nepřeberné množství letních aktivit, které se dají s horami spojit, ale obejdete se i bez nich. To platí i pro Schladming. Přímo v hotelu Falkensteiner si můžete půjčit elektrokolo a jet se jen tak projet po okolí. Nebo jde kolo naložit na lanovku a vyzkoušet i jiný typ cykloturistiky, včetně trailů či sjezdových tratí pro horská kola.

Pokud plánujete ve Schladmingu zůstat více dní než jen prodloužený víkend, možná byste mohli zvážit pořízení letní karty Schladming-Dachstein (Schladming-Dachstein Sommercard), která vám zpřístupní více než stovku bezplatných atrakcí, na další více než stovku vám zajistí 50procentní slevu, nebo ji můžete využít k jedné jízdě denně nahoru a dolů lanovkou dle vašeho výběru. Řada místních hotelů nabízí letní kartu k pobytu zdarma, a to už od jedné noci.

Mnoho možností k relaxaci nabízí zpravidla i hotel, ve kterém se ubytujete. Falkensteiner Hotel Schladming je vybavený krytým i venkovním bazénem, saunou, vířivkou, fitness centrem či vnitřními venkovními relaxačními zónami. V hotelové restauraci je možné se stravovat formou bufetu, ale na výběr jsou jídla z denního menu, problém není ani objednat si jakýkoli pokrm.

Na skok na můstek s českou stopou

Schladming má příhodnou polohu, a tak je v dosahu i řada zajímavých míst, v poměrně slušně dosažitelné vzdálenosti autem (asi 400 kilometrů a necelých pět hodin cesty z Prahy). Například v Salzburgu jste odsud za hodinku. Pokud máte zálibu v návštěvách míst s českou sportovní stopou, vydejte se do Bischofshofenu do areálu skokanského můstku Paula Ausserleitnera.

Právě zde vrcholí slavný závod Turné čtyř můstků, který se koná vždy na přelomu roku postupně v německých střediscích Oberstdorf, Garmisch-Partenkirchen a dvou rakouských Innsbruck a Bischofshofen. V areálu bischofshofenského můstku najdete lyžařské muzeum a kamennou pamětní desku, kde jsou vytesána jména všech šampionů skokanského turné. Mezi nimi i Jiří Raška a Jakub Janda, jediní dva čeští vítězové slavné série.

K dalším cílům v okolí může patřit soustava ledových jeskyní Eisriesenwelt Werfen nacházející se jen kousek severně od Bischofshofenu a necelých 50 minut autem od Schladmingu. Na poměrně malém kousku Rakouska najdete skutečně nepřeberné množství míst, která rozhodně stojí za návštěvu.