Od kulek stříkala voda z Vltavy, pak mě trefil na mostě. Cizinec popsal chvíle hrůzy u fakulty

Cizinec zraněný při střelbě v Praze opustil nemocnici.

Cizinec zraněný při střelbě v Praze opustil nemocnici

Poslední ze tří cizinců, které postřelil útočník z filozofické fakulty, bude brzy propuštěn z nemocnice. Pan Vendel z Nizozemska se 21. prosince procházel s rodinou po Mánesově mostě, když ho najednou trefila kulka. Teď ho čeká převoz do Singapuru, kde žije.

Strach, bolest, ale i obrovská pozitivita. Tak popisuje své emoce Nizozemec, kterého trefil střelec z filozofické fakulty. Zrovna se s manželkou a dětmi procházeli centrem Prahy po návštěvě Pražského hradu.

ČTĚTE TAKÉ: Detaily zásahu na filozofické fakultě. Uniklý dokument popisuje 267 minut policejní operace

Asi v půlce Mánesova mostu si všimli, že se něco děje. „Viděli jsme, jak stříká voda nahoru z Vltavy, ale nevěděli jsme, že jsou to kulky,“ uvedl postřelený Nizozemec.

Chvíli nato jedna z kulek zasáhla pana Vendela zezadu do nohy a on se zhroutil na zem. „Moje žena a dva velmi hodní muži mě vzali a odnesli za zábradlí, kde mě pak vyzvedla záchranka,“ dodal.

Záchranáři cizince převezli do Všeobecné fakultní nemocnice na Karlově náměstí, kde podstoupil operaci. „Pacient byl zařazen do kategorie priorita 2, kdy se snesl určitý odklad operace, ale v průběhu se přemístil do priority 1, kdy musela být operace provedena urgentně,“ vysvětlil jeho ošetřující lékař Filip Burget.

Po operaci byl pacient dva týdny v umělém spánku. Nemocnice na Karlově náměstí přijala po střelbě celkem tři zraněné. Dva z nich už šli domů a v neděli propustí i pana Vendela.

„Poletím zpátky do Singapuru, kde si najdu specialistu. Ten posoudí, co potřebuji a kdy mě vezmou na další operaci. Musí mi totiž vyměnit kyčelní kloub –⁠ mám jej úplně rozdrcený a potřebuje vyměnit,“ poznamenal Nizozemec.

Po celou dobu s jeho rodinou komunikovalo jak nizozemské velvyslanectví, tak ministerstvo zahraničních věcí. „S návratem není třeba pomoci, protože pan Vendel je pojištěn u singapurské pojišťovny,“ sdělil ředitel konzulátního odboru ministerstva Pavel Pešek.

Pan Vendel je i přes to všechno v dobré náladě a do Česka by se rád jednou vrátil. „Samozřejmě, jak jinak. Je to krásná země. Musíte být pozitivní. Abyste se uzdravil, musíte být pozitivní,“ reagoval.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nové video ze zásahu na filozofické fakultě. Policisté ukázali, jak probíhala první pomoc

Tagy:
Nizozemsko cizinec zraněný kulka Všeobecná fakultní nemocnice v Praze Filozofická fakulta Univerzity Karlovy střelba střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy Singapur