Masový vrah z fakulty postřelil i manžele z Emirátů. Děti rodiče ochránili vlastním tělem

Rodina ze Spojených arabských emirátů byla v adventní Praze na dovolené. Ve čtvrtek 21. prosince se zrovna vracela na hotel, když se na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy na Palachově náměstí začalo střílet. Masový vrah trefil oba rodiče, malé dcerky se páru podařilo ochránit, líčí emirátský list The National.

Jako první byl podle webu The National postřelen otec rodiny Ahmed Ibrahim Obaid Ali Al Ali, kterého střelec zasáhl do ramene a klíční kosti. Jeho manželka Rowdah Al Mehreziová v tom okamžiku popadla obě malé dcerky a odnesla je do bezpečí. Když běžela zpět, aby pomohla manželovi, byla zasažena i ona. Dvě kulky prošly játry, střevem a plícemi.

ČTĚTE TAKÉ: Vrah z fakulty koupil brokovnici dva měsíce před činem. Nebyl mi podezřelý, řekl prodávající

Pár skončil v nemocnici na jednotce intenzivní péče. Žena byla v ohrožení života, lékařům se ji však podařilo zachránit. S mužem jsou nyní ve stabilizovaném stavu a připravují se na převoz do Mnichova, kde je čeká další léčba.

Dcery, Maryam a Latifa, byly ihned po střelbě převezeny zpátky do Spojených arabských emirátů (SAE). Tamní ministerstvo zahraničí pak vyslalo do Prahy zástupce, aby zraněné dvojici nabídli podporu.

„Podpora, kterou jsme od vedení SAE dostali, je ohromující,“ nechal se podle webu slyšet starší bratr Mehreziové Khalif. „Neexistují slova, která by vyjádřila naši vděčnost – od každodenních telefonátů až po obrovskou podporu a modlitby, které posílají občané SAE,“ děkoval muž.

Ministr zahraničí šejk Abdullah bin Zayed pak České republice poděkoval za poskytnutou péči. Střelbu na FF UK odsoudil. Manželům volal i korunní princ Dubaje Hamdán bin Muhammad al-Maktúm.

PODÍVEJTE SE: Mohlo to dopadnout ještě mnohem hůř. Expert popsal hrůzný plán střelce na univerzitě

Tagy: