Senzační Nosková. Na Australian Open porazila světovou jedničku Šwiatekovou, je v osmifinále

Nosková senzačně porazila Šwiatekovou a je na Australian Open v osmifinále

Nosková vyřadila světovou jedničku

Devatenáctiletá tenistka Linda Nosková porazila senzačně ve 3. kole Australian Open světovou jedničku Polku Igu Šwiatekovou 3:6, 6:3, 6:4 a postoupila při premiérové účasti v Melbourne do osmifinále. Svěřenkyně trenéra Tomáše Krupy zdolala čtyřnásobnou grandslamovou šampionku za dvě hodiny a 22 minut. V dalším kole narazí na Ukrajinku Elinu Svitolinovou, nebo Švýcarku Viktoriji Golubicovou.

Vítězka juniorského Roland Garros z roku 2021 Nosková zaznamenala největší vítězství v kariéře a dál si na tvrdých kurtech v Melbourne vylepšuje grandslamové maximum. O tři roky starší Šwiatekové oplatila loňskou porážku z Varšavy, kde prohrála 1:6, 4:6. Na vítězné míče ji přehrála 35:34, pomohla si také deseti esy.

ČTĚTE TAKÉ: Komplikace na českých horách. V Bedřichově uzavřeli příjezdy, problémy hlásí i z Krkonoš

Nosková se stala první teenagerkou od roku 1999, která zdolala na Australian Open první hráčku světa. Naposledy se to povedlo Francouzce Amélii Mauresmové, která před pětadvaceti lety porazila Američanku Lindsay Davenportovou.

Loňská vítězka Roland Garros a Turnaje mistryň Šwiateková doplatila mimo jiné na 33 nevynucených chyb a prohrála po 18 zápasech. Rodačka z Varšavy zaznamenala nejhorší výsledek na Australian Open od roku 2019, vloni dohrála v osmifinále.

Padesátá hráčka světa Nosková zahájila premiéru v aréně Roda Lavera nebojácně. Ve třetí hře si vypracovala při servisu Šwiatekové vedení 40:15 a dva brejkboly. Jenže je nevyužila a světová jednička trestala. V pátém gamu prolomila servis české tenistky a set dopodávala.

Ve druhém setu pokračovala Nosková v dobrém výkonu. Tentokrát to byla Šwiateková, kdo v pátém a sedmém gamu nevyužil po jednom brejkbolu. Nosková naopak za stavu 4:3 získala podání soupeřky a srovnala.

Rozhodující set

Na začátku třetí sady vybojovala Nosková další brejk a vedení 2:1. Po krátké pauze ale nedokázala servis udržet a Šwiateková se vrátila do hry. Rozhodl opět sedmý game, kde česká tenistka využila druhý brejkbol a utekla později do vedení 5:3.

Šwiateková ve 2. kole otočila třetí set s Američankou Danielle Collinsovou, dnes už se jí další obrat nepovedl. Nosková v závěrečné hře na podání smazala ztrátu 0:30, a jakmile Šwiateková zahrála poslední míč do autu, padla mladá Češka radostí na kurt.

Ve čtyřhře prošly do osmifinále Barbora Krejčíková s Němkou Laurou Siegemundovou a Kateřina Siniaková s Australankou Storm Hunterovou. Turnajové pětky Krejčíková se Siegemundovou zvítězily nad čínskou dvojicí Wang Ja-Fan, Jüan Jüe 6:2, 6:4. Nasazené trojky Siniaková a Hunterová porazily po obratu australský pár Destanee Aiavaová, Maddison Inglisová 2:6, 7:5, 6:1. České tenistky, které by jinak obhajovaly na Australian Open společný titul, přerušily úspěšnou spolupráci na konci minulé sezony na popud Siniakové.

V turnaji pokračují ve čtyřhře také Adam Pavlásek s Uruguaycem Arielem Beharem a Tomáš Macháč, jenž nastupuje po boku Číňana Čang Č'-čena.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Leoš Mareš změnil cenovou politiku lokálních show, říká Rychtařík

Tagy: