Dostala jsem obrovský dar, říká Rochová o překonání meningitidy. Plní si svůj dětský sen

V sedmi letech prodělala oděvní designérka Liběna Rochová těžký zánět mozkových blan a upadla do kómatu. Ačkoliv jí lékaři nedávali moc velké naděje, uzdravila se. „Dostala jsem obrovský dar – žiju, nejsem ochrnutá ani psychicky labilní. Člověk, který takový dar dostane, si ho má hýčkat a dělat vše pro to, aby prožil život co nejhodnotněji,“ uvedla 71letá návrhářka v pořadu Povídej na CNN Prima NEWS. Mimo jiné prozradila, co bylo jejím dívčím snem.

V uzdravení Rochové doktoři příliš nevěřili. Kvůli komplikovanému průběhu nemoci jí hrozilo mentální či fyzické postižení. K tomu naštěstí nedošlo. Dodnes má ale v hlavě obraz, jak na sebe shlíží z rohu nemocničního pokoje. „Viděla jsem samu sebe, jak ležím v postýlce a někdo mi dává obrovský dar – že mohu žít, že nejsem labilní ani ochrnutá. Člověk, který takový dar dostane, si ho má hýčkat a dělat vše pro to, aby prožil život co nejhodnotněji a nejlépe,“ svěřila se Rochová v pořadu Povídej.

Tento okamžik si připomněla v 80. letech, kdy se jí rozpadlo první manželství. „Byla to pro mě ztráta všeho. Něco, co jsem netušila, že mě potká. Znamenal to pro mě konec a myslela jsem, že už nic nemá cenu a smysl. Právě v této těžké životní situaci jsem však v sobě pocítila tu obrovskou sílu, která mě postavila na nohy,“ vzpomínala designérka patřící ke špičce českého návrhářství.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nesvačilová se pro Playboy svlékla do spodního prádla. Luxusní focení byl sen, přiznala

Ačkoliv byl pro ni rozvod velmi náročný, nepřemýšlela prý nikdy o tom, že by se vzdala. „O sebevraždě jsem neuvažovala. Kdybych byla sama, asi by mi tyto myšlenky přicházely na mysl. Měla jsem však dceru Madlenku, která chodila do první třídy. Musela jsem ji chránit,“ vysvětlila.

Rochová v pořadu Povídej pohovořila také o svém profesním životě. Prozradila, že po 15 letech končí na Vysoké škole uměleckoprůmyslové, kde vede Ateliér designu oděvu a obuvi. „Zjistila jsem, že je to už dlouhá doba. Mám ještě jiné plány,“ řekla.

Ráda by si totiž splnila svůj dívčí sen. „Založit muzeum módy. S Moravskou galerií a městem Brno bych proto ráda pracovala na tom, aby v Česku vzniklo. Všechno je nakloněno, aby se tak stalo. Také zakládám firmu se svou bývalou studentkou pochející z Ukrajiny,“ uzavřela Rochová.

Celý rozhovor si můžete poslechnout v repríze pořadu Povídej Radky Červinkové v neděli 30. července od 21:25 na CNN Prima NEWS.

Tagy: