Ponurý osud Drbohlavové: Populární učitelka z Dívky na koštěti poslední roky protrpěla

Herečka Jana Drbohlavová, kterou nejvíce proslavila role učitelky Peškové v komedii Dívka na koštěti, se významně prosadila také v dabingu. Svůj hlas propůjčila například indiánce Nšo-Či ve filmu Vinnetou nebo profesorce McGonnagallové ve snímcích o Harrym Potterovi. Konec života doslova protrpěla.

Jana Drbohlavová zanechala v české kinematografii hlubokou stopu. Někdejší hvězda umírala tak trochu v zapomnění. Její životní láskou byl herec a dabér Ladislav Županič. Začali si spolu v době, kdy byl Županič ještě ženatý. Svůj milostný vztah udržovali zpočátku tajně.

„Když jsem si s Janou začal, byl jsem ještě s první manželkou Helenkou. Po roce jsem se ale rozvedl,“ prozradil herec deníku Aha!. Brali se v roce 1970. Za svědka jim šel kolega Eduard Cupák se svým celoživotním partnerem Václavem Květem. „Jana byla s Edou velká kamarádka, tak jsme si je vzali za svědky oba. Přišla Stella Zázvorková, Pepíček Bek v divadelním kostýmu a další a další,“ zavzpomínal Županič. Narodil se jim syn Jan, který se stal později historikem, po pěti letech však přišel rozvod. Zatímco Županič se po několika letech znovu oženil, když si vzal televizní kostymérku Hanu, Drbohlavová už zůstala sama.

Psychické problémy a alkohol

Herečka poslední roky života doslova protrpěla. Prodělala mozkovou mrtvici a měla dlouhodobé problémy s kyčlemi, které ji dostaly do Domu s pečovatelskou službou. „S pohyblivostí na tom začala být špatně, nedokázala se o sebe postarat a dojít si třeba nakoupit. A tak se dobrovolně rozhodla, že opustí svůj krčský byt a přestěhuje se do Slunečnice, kde měla pro sebe pokojíček a veškerou péči. Byla tam moc spokojená,“ uvedl Županič, který s ní i po rozvodu udržoval přátelský vztah.

Mezi jejími kolegy se hovořilo o tom, že měla rovněž psychické problémy a samotu řešila alkoholem. Dokonce kvůli tomu měla krátce pobývat i na psychiatrii. „Můj život už za nic nestojí. Hrát nemůžu, dabovat nemůžu, prostě nic. Ale ani se mi po tom nějak nestýská. Stáří je na nic,“ svěřila se redaktorovi CNN Prima NEWS Jana Drbohlavová zhruba rok před smrtí.

Její zdravotní stav se neustále zhoršoval. Nakonec byla převezena do pražské Nemocnice pod Petřínem, kde ve věku 78 let zemřela. „Začaly ji už vypovídat službu životní funkce, její organismus už byl moc slabý. Když jsem ji byl navštívit naposledy, už jen ležela, nehýbala se, a když se pokusila promluvit, nebylo jí už vůbec rozumět. Říkal jsem si, jestli mě vůbec poznává. Myslím ale, že ještě trochu vnímala. Po převozu do nemocnice už jenom spala. Náš syn Honza za ní byl, ale už nereagovala, nevnímala. A takhle i umřela, v pokoji a ve spánku. Byla tam tři dny,“ prozradil Ladislav Županič.

Tagy: