Byla jsem nervózní, přiznala Holišová po Modlitbě pro Martu. Pomohla vzpomínka na Kubišovou

Hana Holišová na Národní třídě zazpívala Modlitbu pro Martu.

Holišová promluvila o Modlitbě pro Martu

Modlitba pro Martu je legendární píseň Marty Kubišové, kterou zpěvačka zazpívala 21. listopadu 1989 z balkonu budovy Melantrichu na pražském Václavském náměstí. Skladba je symbolem svobody a demokracie. Letos píseň na Národní třídě zazpívala Hana Holišová. Redakci Showtime se svěřila, jak se před vystoupením cítila.

„Je to směsice pocitů, ale asi převažuje radost, že můžeme něco takového zpívat, sejít se a oslavit svobodu, na kterou musíme pořád myslet, protože není samozřejmostí. Člověk přemýšlí nad tím, jak píseň podat co nejobyčejněji a nejprostěji, aby vyzněla její hlavní myšlenka,“ řekla Holišová redakci Showtime.

ČTĚTE TAKÉ: Nebyl bych v Americe ani v NHL. Jágr a další celebrity dojatě zavzpomínali na 17. listopad

Skladba Modlitba pro Martu se stala symbolem odporu proti komunistickému režimu nejprve v roce 1968, kdy do Československa vstoupila vojska pěti zemí Varšavské smlouvy. Ve dnech listopadové revoluce v roce 1989 ji Kubišová znovu zazpívala na balkoně Melantrichu a dodnes zůstává jedním ze symbolů sametové revoluce.

„V mysli se upínám k paní Kubišové, co musela prožívat, když tam tenkrát stála a nebyla na to pořádně připravená. Jsem nervózní, tak si říkám, že musíme být stateční, protože ona zvládla jiné věci,“ dodala Holišová.

Co Marta Kubišová zvládla, si Hanka zažila díky divadelnímu představení Marta. „V představení Marta máme původní verzi této písně a ta je trošku odlišná od té, co všichni známe a která zazněla pak na Václavském náměstí. Tak doufám, že se mi to nebude plést,“ řekla zpěvačka.

V minulých letech Modlitbu pro Martu na oslavách výročí 17. listopadu zazpívala třeba Aneta Langerová nebo Berenika Kohoutová. V pátek zazněla symbolicky v 17:11.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Na Národní zazněla Modlitba pro Martu. Píseň v podání Holišové sklidila potlesk

Tagy: