Nebyl bych v Americe ani v NHL. Jágr a další celebrity dojatě zavzpomínali na 17. listopad

Hokejista Jaromír Jágr vzpomínal na 17. listopad 1989.

Jak celebrity vzpomínají na 17. listopad 1989

Kdyby nedošlo k sametové revoluci, nemohl bych se nikdy podívat do USA. Tak na významnou událost vzpomíná hokejová legenda Jaromír Jágr. Jak o přelomovém datu 17. listopadu mluví i další osobnosti, například moderátor Honza Dědek, zpěváci Josef Vojtek a Michal Hrůza nebo herečka Sabina Remundová?

„Toto datum jsme sledovali celá kapela a teplická komunita, kdy jsme chodili do jedné restaurace, protože se psaly nové dějiny Československa. Je jasné, že nám to nijak neuniklo,“ uvedl frontman skupiny Kabát Josef Vojtek pro ShowTime.

Topmodelka Pavlína Němcová 17. listopad zažila neuvěřitelnou atmosféru. „Jako šestnáctiletá jsem se s Evou Herzigovou vracela z Paříže do Prahy, jel s námi francouzský štáb, který o nás chtěl v Česku dělat reportáž. Byli neuvěřitelně nadšení – přistáli jsme totiž na Ruzyni v onen velký den naší republiky. Prožívala jsem to s ohromnou euforií, byla jsem velké dítě a vnímala to jako obrovský krok pro nás všechny,“ svěřila se.

ČTĚTE TAKÉ: Havel jako Pavel? Měl úplně jiný osud, řekl Špaček. V přímé volbě by podle něj nikdy neuspěl

Jak přesně trávil přelomový den v roce 1989, si hokejista Jaromír Jágr přesně nepamatuje. „Podle mě jsem byl doma a sledoval televizi, jako všichni. V ono datum nastal velký zlom, něco, co tady bylo po dlouhou dobu a ze dne na den, nikoliv úplně, zmizelo, ale vše se zlomilo. Mám to i trochu spojené se svou kariérou a životem,“ uvedl.

Vděk studentům

„Bez 17. listopadu bych tady ani nestál. V životě bych se pravděpodobně nepodíval do Ameriky, možná bych nikdy neměl šanci hrát v NHL, nejlepší soutěži na světě. Jsem strašně vděčný studentům, kteří to vše začali,“ zavzpomínal Jágr.

Herečka Sabina Remundová byla v době před revolucí na konzervatoři. „Přestože střední školy měly trochu jiný režim než ty vysoké, tak jsme byli trochu divočejší škola a chodili jsme na demonstrace od začátku, vše jsme prožívali velmi zblízka. Tohle si velmi dobře pamatuji. Lidi, se kterými jsme chodili do ulic, a atmosféru doma. Myslím, že tento zážitek je nepřenosný a pro mě asi i nezapomenutelný,“ sdělila redakci.

Moderátor Honza Dědek trávil 17. listopad před 34 lety s rodiči na chalupě. „Bylo mi sedmnáct let, takže jsem se slavného pochodu neúčastnil, což mě dodnes mrzí. Byla to ale naprostá změna života. Na střední škole začala stávková pohotovost, díky tomu jsem pak dělal bedňáka na koncertu, hlídal jsem v loži budoucího prezidenta Havla. Každoročně chodím na Albertov a na Národní třídu zapalovat svíčky. Pro mě to byl naprosto důležitý životní mezník. Vůbec si nedovedu představit, jak by můj život jinak vypadal: jestli bych byl v undergroundu, v emigraci, nebo mrtvý,“ přemítal Dědek.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Fremr a spol.: Chartista ještě 34 let po revoluci zápasí s kostlivci komunismu v justici

Herci a zpěvákovi Vojtěchu Dykovi byly v době sametové revoluce pouhé čtyři roky. „Tudíž znám tyto události jen z literatury. Ale pro mě to znamená změnu, které bychom si měli vážit,“ konstatoval. Naopak zpěvák Michal Hrůza si při vzpomínce na 17. listopad vybavuje strach. „Měl jsem trochu obavu, jestli se to znovu nezvrtne. Měl jsem strach z toho, co bude. Věděli jsme, že někdy jsou lidé schopni všeho. Naštěstí to dobře dopadlo,“ podotkl.

Herečka Ivana Jirešová tehdy byla v 8. třídě v Písku a dělala zkoušky na konzervatoř. „V Praze to vřelo. Vnímala jsem, že končí něco starého, ale mám to spojené s přijímačkami na školu, kterou jsem si vysnila. Že opouštím Písek a jdu do hlavního města, kde se vše začalo bouřit a měnit. Cítila jsem tu atmosféru, když jsem přišla do tepajícího města, kdy se nevědělo, co bude. V tom byl neklid. To si pamatuji, když se řekne 17. listopad,“ dodala.

Tagy: