Škrtat musí všechna ministerstva. I mně se konsolidační balíček úplně nelíbí, řekl Skopeček

Jan Skopeček promluvil o konsolidačním balíčku.

K věci 8.6.2023

Všichni ministři musí opustit dosavadní praxi, kdy bránili své resorty před úsporami. Jinak k žádné konsolidaci veřejných rozpočtů nedojde, uvedl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS poslanec a ekonomický expert ODS Jan Skopeček. Dodal, že i jemu se mnoho věcí, například zvyšování daní, na konsolidačním balíčku nelíbí, ale považuje ho za lepší možnost, než kdyby se neudělalo nic. „Jsem realista a vidím, že v Poslanecké sněmovně není politická vůle, která by umožnila dramatičtější změny ve prospěch šetření,“ dodal.

Ekonomický expert ODS vidí zásadní problém v enormním nárůstu výdajů. „Podíváme-li se na průměrné daňové břemeno v České republice, zjistíme, že je podobné jako v nejvyspělejších zemích světa. Nemáme tedy nízké daně, jen prostě neumíme hospodařit s našimi výdaji,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Blažek: Nesmíme lhát. Říkali jsme, že některé věci neuděláme, a podle okolností se stanou

Skopeček připouští, že konsolidační balíček není ideální. I tak je podle něj lepší a přijatelnější variantou, než kdyby vláda nedělala nic. „Přál bych si, aby se výhrady řešily uvnitř vládní koalice a ta poté vystupovala při obhajobě balíčku jednotně,“ sdělil s tím, že jde o jedinou šanci, jak změny smysluplně vysvětlit a získat podporu alespoň části veřejnosti.

Podívejte se, jak konsolidační balíček zhodnotil bývalý ministerský předseda Vladimír Špidla:

Podle poslance ODS je stěžejní, aby vláda táhla za jeden provaz. V případě, že by u ministrů zvítězil resortismus, tedy snaha uchránit rozpočet svého resortu na úkor ostatních, znamenalo by to podle něj konec jakýchkoliv ambicí konsolidovat veřejné finance.

Skopeček nicméně doufá, že vláda balíček dotáhne do konce. „Po více než osmi letech jde o první vážný pokus udělat něco pozitivního s veřejnými financemi,“ zdůraznil.

Celý rozhovor s poslancem a ekonomickým expertem ODS Janem Skopečkem si můžete poslechnout ve videu v úvodu článku.

Tagy:
Jan Skopeček K věci politika konsolidační balíček